La DO Empordà és una de les denominacions més prolífiques de Catalunya pel que fa la producció d'ampolles. Segons dades de l'Incavi, la DO té un total de 335 productors repartits per les comarques de l'Alt i Baix Empordà.

La superfície de vinya inscrita és de 1.786 hectàrees i cada any produeixen 4.160.000 d'ampolles de vi de diverses varietats.

La DO Empordà té com a especialitat de la zona la garnatxa de l'Empordà, un vi dolç natural d'aquesta varietat de raïm que l'Incavi defineix com a «càlid i sedós», unes qualitats que el fan un vi de postres «excepcional juntament amb el moscatell de l'Empordà».

Aquest no és l'únic tipus. Els viticultors de la zona també cultiven varietats blanques, com el Macabeu, el Moscatell d'Alexandria, Chardonnay, Gewürtztraminer, Mavasia, Moscatell de gra petit, Picapoll blanc, Sauvignon blanc i Xarel·lo. I varietats negres, com el Samsó, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon, Garnatxa peluda, Merlot, Monastrell, Syrah i Ull de Llebre.

Producció diversa

Els vins negres, de fet, representen la majoria de la producció. Són d'elevada qualitat, «amb cos, ben construïts i harmònics, de vegades matisats per una criança acurada». També presenten «unes notes d'aroma molt especials: són complexos, especiats, saborosos, plens i molt agradables al paladar». Els blancs i els rosats tanquen una producció «fresca i saborosa, una personalitat i una aroma delicada i moderats en graduació alcohòlica».

L'Incavi destaca que els vins de la Denominació d'Origen Empordà es caracteritzen també pel contrast: mar i muntanya, harmonia i duresa, trets que també defineixen el territori.