El president del Centre d'Iniciatives Turístiques d'Olot i Comarca, Josep Andrés, i el dibuixant Tavi Algueró han presentat la quinzena publicació de la làmina de l'anecdotari fantàstic de les Festes del Tura d'Olot.

Ho van fer ahir al restaurant B-Creck de la plaça Clarà. Algueró va explicar que la idea de fer un dibuix de la faràndula festiva i publicar-lo abans de l'inici de les Festes va sorgir fa 15 anys. Des de llavors, són molts els olotins que les col·leccionen i paguen per obtenir-les. Els diners serveixen per finançar activitats de les Festes del Tura, com per exemple la passejada de les carrosses.

Aquesta vegada han fet 1.600 làmines que es poden comprar al preu de 18 euros a les oficines del CIT, al costat de l'Ajuntament. La d'aquesta edició -segons va explicar Algueró- fa referència als 50 anys d'existència del CIT.

El dibuix està centrat per les figures clàssiques del gegant i de la gegantessa. Els reis de les festes del Tura tenen la mà damunt del barret de copa de l'home dels nassos. Es tracta d'un personatge de creació recent basat en la llegenda de l'home dels nassos. És un home que volta pels carrers el darrer dia de l'any i en teoria estira els nassos dels nens i se'ls queda o els fa creure que se'ls ha quedat. Com que els nens no es veuen el nas, no saben si els l'ha tret. L'home dels nassos posa el dit polze entre l'index i l'angular i intenta fer-los creure que els ha pres el nas.

L'home dels nassos d'Olot també volta pels carrers el dia 31 de desembre. Va ben vestit, perquè porta un abric de quadres de tela escocesa, camisa blanca i una corbata. Va proveït d'un sac de regals i acompanyat d'una xaranga musical. Si els nens se li acosten, treu caramels de les grans butxaques de l'abric i els reparteix.

La presència de l'home dels nassos a Olot està organitzada pel CIT.

Al dibuix, sota de l'home dels nassos i en rotllana, volten els cavallets de la faràndula. Cada cavaller porta una bandera amb el nom dels esdeveniments organitzats pel CIT al llarg de l'any: Dia de la Mare, Carnaval, Garrotxí de l'Any, Batalla de les Flors i la Pubilla i l'Hereu.

Local del CIT

Per la seva part, el president del CIT, Josep Andrés, va explicar que després de 50 anys l'entitat funciona a tota vela. El Carnaval els va anar bé i tenen més participants a les carrosses, les quals cada any són un èxit de públic. Aixo no obstant, tenen el problema d'estar en una seu provisional des de la posada en servei de la plaça Mercat. A la vella, hi tenien una oficina. Ara estan en un local situat en un pis al costat de l'Ajuntament. Demanen que els ubiquin en un local definitiu.

L'altra qüestió és que si plou no tenen alternativa de celebració de les carrosses de les Festes del Tura.