La Diputació de Girona va pagar 7.877,10 euros a l'advocat Josep Matas perquè elaborés un informe sobre l'accés que poden tenir els diputats a la informació de la corporació. El text, que es va encarregar el mes de febrer d'aquest any, conclou que la institució «ha de facilitar un accés el més ampli possible» als diputats, «incloent també molta informació que seria reservada per a un ciutadà». L'informe afegeix que «la normativa no obliga al càrrec electe a motivar les sol·licituds» d'informació, «atès que es pressuposa que guarden relació amb les funcions pròpies del càrrec».

La CUP, que ahir va difondre el cost i el contingut d'aquest text, ha criticat que l'equip de govern de CiU s'hagi gastat «milers d'euros (de tots) per trobar la fórmula que els permeti impedir» l'accés a la informació de la Diputació. El diputat provincial de la formació, Lluc Salellas, ha remarcat -en una publicació al seu blog Escrits per Girona- que l'informe «contradiu el bloqueig del govern a l'exercici de fiscalització que vol fer la CUP». «Ja poden anar comprant cadenats que nosaltres tenim les claus per obrir-los», ha avisat Salellas, que ha subratllat que l'informe dóna la raó al seu grup perquè apunta que els diputats tenen dret a consultar documents i sense haver de justificar el motiu.

En canvi, el govern de la corporació ha defensat l'elaboració d'aquest text per aclarir quin ha de ser l'accés a la informació de la institució per part dels diputats. Fonts de la Diputació han detallat que l'informe es va encarregar per poder concretar la transparència i la protecció de dades en l'accés a documents. També han manifestat que el cost del text s'ajusta al preu de mercat.

«Cultura d'opacitat»

Salellas ha aprofitat aquest informe per destacar que «un dels cavalls de batalla» de la CUP a la Diputació de Girona ha estat la transparència. «Sembla mentida, però al segle XXI al nostre país aquest és encara un motiu de lluita», ha valorat Salellas, que ha sentenciat: «Cultura d'opacitat». De fet, el diputat de la CUP ha recordat que la Comissió de Garantia del Dret d'Accés a la Informació Pública (GAIP) -un òrgan escollit pel Parlament de Catalunya- també ha donat la raó a la formació en la consulta de documents de la corporació.

Malgrat tot, fonts de la institució han reiterat que la Diputació segueix treballant en el recurs judicial contra les resolucions de la GAIP. «Es vol aclarir quin és el paper de la GAIP», va argumentar el president de la corporació, Pere Vila, en el ple del mes de juliol. Per això, Salellas ha lamentat que aquest procés judicial «podria acabar significant més costos per l'administració». «Dit d'una altra manera, per tots nosaltres», ha conclòs el diputat.