L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas CiU), ha indicat que activaran l'illa energètica a finals de setembre. Corominas ha explicat que les calderes estan instal·lades i que els panells solars ja estan posats. Cal recordar que l'any passat, la UTE temporal d'empreses que afronta l'obra, Wattia-Gas Natural, va construir pous de geotèrmia sota de l'edifici de la Plaça Mercat.

A més, en els darrers mesos han instal·lat els tubs que connectaran la llar de jubilats i la Fundació d'Estudis Superiors a la central energètica instal·lada als baixos de l'antic Hospital Sant Jaume, al carrer Camil Mulleras.

L'alcalde ha valorat «que han estat unes obres complexes» des que es van posar en marxa i va recordar que l'edifici de l'Hospital es va elevar per parts i que ha estat molt complicat adequar-les a unes utilitats ben diferents a les hospitalàries.

Això no obstant -segons Corominas-, almenys la central de l'illa energètica està pràcticament acabada. Pelr un futur ha indicat que si «funciona ens agradaria sumar-hi la biblioteca i anar-hi sumant edificis oficials i no es descarta oferir-ho als particulars que s'hi vulguin adherir amb uns avantatges pel que fa a preu».

Corominas ha assenyalat en aquest sentit que creu que «pel setembre ho posarem en funcionament tot».

La voluntat és que la central de l'illa energètica sigui un aparador del funcionament de les energies renovables. Hi faran visites guiades que demostraran l'efectivitat i autoconsum dels sistemes fets en base a l'energia, solar, la geotèrmia i la biomassa.