La collita de vinya i olivera està amenaçada per la sequera

Unió de Pagesos alerta de pèrdues properes al 50% per la falta de pluges i augura un any nefast al sector de les pastures i els farratges

02.09.2016 | 07:14
Una vinya a l´Empordà, en una imatge d´arxiu
Una vinya a l´Empordà, en una imatge d´arxiu

La sequera d'aquest estiu, una de les més intenses dels últims anys, comença a passar factura al camp gironí. Unió de Pagesos ha fet un crit d'alerta per avisar la població que la producció de determinats conreus pot veure's greument afectada per la falta de pluja.

El sindicat assenyala concretament tres collites que es veuen amenaçades a la demarcació de Girona: vinya, olivera i farratges. Són tres productes ben presents a la província, i tots tres poden veure arruïnada la seva campanya. En el cas de la vinya, per exemple, Unió de Pagesos calcula pèrdues d'entre el 30 i el 40% respecte a la campanya anterior.

Aquesta dada contrasta amb l'entusiasme inicial amb què els productors de la DO Empordà encaraven fa dues setmanes la verema d'enguany. Segons va explicar Rafel Verdiell, responsable de Sectors Agrícoles de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos, «amb la vinya ja quasi no hi ha res a fer, perquè la verema ja ha començat». Un altre dels sectors afectats per la sequera és el de l'olivera. En aquelles varietats de secà, Unió de Pagesos avisa que «si no plou en 15 dies es pot donar per perduda la meitat de la collita». «I en cas que les pluges arribin», va seguir, «tampoc serà una campanya excel·lent però s'allunyarà de ser desastrosa».

Cop a la ramaderia

Però si hi ha un conreu que ja pot començar a certificar les pèrdues és el dels farratges i les pastures. Girona és el segon productor català d'aquest sector amb 29.210 hectàrees conreades. «Aquest serà un dels cultius que més rebrà aquest any a causa de la sequera, i el pitjor és que ja no hi ha marxa enrere», assegura Verdiell, que afegeix que «encara no tenim quantificats els costos d'aquesta baixada però ja podem afirmar que són considerables». Una producció de farratges més minsa afectarà de retruc la ramaderia, un altre dels grans sectors agraris que també es veurà afectat per la sequera. «La ramaderia extensiva en general només es podrà beneficiar del primer dall dels prats perquè el segon s'ha perdut», afirmen des del sindicat. De la mateixa manera, les pastures de muntanya ja van començar a patir la sequera el mes de juliol en alguns indrets, però el mes d'agost ha estat molt sec a tot el territori, de manera que els animals han pogut aprofitar molt poques pastures seques.

En aquest cas, les pluges de setembre tampoc poden resoldre el problema de l'alimentació del bestiar. Molts agricultors ja han comprat aliment de fora durant el mes d'agost, mentre que altres preveuen que s'hauran de retirar els animals de les pastures abans del previst, comprar aliment que no s'ha pogut produir als prats, pastures i camps de conreu.

Com altres anys, també durant aquest estiu Unió de Pagesos ha estat realitzant un seguiment del comportament de l'assegurança de compensació de pèrdua de pastures per tal de valorar si els períodes de sequera que detecta el sistema, i que es realitzen per teledetecció amb les lectures realitzades per un satèl·lit, es corresponen amb els que realment pateixen els ramaders. En aquest sentit, el sindicat ja ha aconseguit importants millores en aquesta assegurança agrària que es posaran en marxa l'any que ve.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Jornada sobre tecnologia i energia al Parc Científic

Jornada sobre tecnologia i energia al Parc Científic

El Parc Científic va acollir ahir una jornada sectorial sobre smartCAT, una estratègia que té per...

Ryanair ofereix noves rutes a Edimburg, Glasgow, Belfast i East Midlands el 2017

Ryanair ofereix noves rutes a Edimburg, Glasgow, Belfast i East Midlands el 2017

L'aerolínia irlandesa augmenta l'aposta pel Regne Unit amb un total de 13 destinacions de cara a...

Et proposem set plans per al cap de setmana a Girona

Et proposem set plans per al cap de setmana a Girona

Fires gastronòmiques, comerços al carrer i llibres; aquestes són algunes de les propostes d'aquest...

Endesa amplia les proteccions per a l´avifauna a Girona

Endesa amplia les proteccions per a l´avifauna a Girona

S'han instal·lat grapes d'amarrament i aïlladors per salvaguardar les aus a diverses subestacions...

Els joves del Pla de l´Estany s´interessen per treballar a l´estranger i fer voluntariat

Els joves del Pla de l´Estany s´interessen per treballar a l´estranger i fer voluntariat

El Servei de Mobilitat internacional de l'Oficina Jove rep 243 consultes la primera meitat de 2016...

Enllaços recomanats: Premis cinema