El president Carles Puigdemont va elogiar Besalú per la celebració dels premis Pont de Plata, tot assenyalant que la localitat ha sabut preservar el patrimoni i fer-lo útil a la gent. Això no obstant, va considerar que sense la gent que sent necessitat d'organitzar cada any uns premis per reconèixer els mèrits dels seus veïns, el patrimoni de Besalú seria una natura morta. «Sou el cor que batega dins del patrimoni», va dir als habitants de Besalú que ahir omplien la sala gòtica de la Cúria Reial.

Les paraules de Puigdemont van ser la part final d'un acte que va ser presentat per Maria Fauró, responsable de Turisme, que va presentar els premiats.

La primera va ser Carme Anglada. Es tracta d'una dona nascuda a Beget que abans d'anar a viure a Besalú va residir a Hormoier i a Beuda. Segons Fauró, Anglada és una gran cuinera, experta en fer pollastres, cargols, ratafia i xocolata desfeta. El que la distingeix és que ha posat i posa el saber fer en la cuina al servei del poble, és a dir, que quan fan una xocolatada, ella fa la xocolata.

L'altre guardonat va ser l'entitat Club BTT Besalú-Desfrenats, que aquest any celebra el desè aniversari. Aquesta entitat cada any celebra la desenfrenada, una marxa per muntanya que cada any reuneix més de 500 participants a la localitat.

A títol pòstum, van rebre el Pont de Plata Marta Serra, comerciant i regidora durant tres mandats, i Joan Masó, propietari de l'emblemàtic edifici dels Claustres. Segons Maria Fauró, Joan Masó havia cedit l'edifici dels Claustres al poble per a la celebració de la festa de la gent gran.

Abans de la intervenció del president, l'alcalde, Lluís Guinó, va explicar que els premis Pont de Plata són uns guardons humils, però amb molta humanitat. Guinó va indicar que els premis representen el final de la temporada de turisme d'estiu i la prèvia a la celebració del Besalú Medieval. Va pronosticar que «aquest any pel Medieval no ploura», al que el públic va respondre amb aplaudiments.

De fet, sota el pont els cavallistes preparaven els tornejos i al Prat de Sant Pere ja hi havien les instal·lacions de la recreació que tindrà lloc avui i demà.