Conèixer la qualitat dels rius gironins és senzill i està a l'abast de qualsevol persona que disposi d'un telèfon mòbil que li permeti descarregar-se l'aplicació Riu.net -disponible per Android i Apple-. Rius.net és un projecte de ciència ciutadana desenvolupat pel Grup de Recerca Freshwater Ecology and Management (FEM) de la Universitat de Barcelona que funciona gràcies a voluntaris que tenen curiositat per conèixer l'estat de salut dels rius que freqüenten.

Mitjançant una fotografia i la resposta a un petit qüestionari estàndard que després és evaluat per un membre del FEM es pot aconseguir una imatge fidedigna de la qualitat ecològica del riu analitzat. El sistema es basa en la localització de bioindicadors -fonamentalment invertebrats- que proporcionen informació valuosa sobre l'entorn gràcies a que es coneix perfectament la seva tolerància a la contaminació i quin cabal mínim requereixen per sobreviure. Bàsicament, es tracta del mateix sistema de diagnòstic que utilitzen totes les confederacions hidrogràfiques d'Europa.

Un dels membres de l'equip d'avaluació, Pau Fortuño, destaca que aquesta aquesta eina pot resultar molt útil i instructiva per a les escoles, adolescents i grups d'escoltes perqué al mateix temps que col·laboren a proporcionar informació instantània sobre l'estat dels rius també aprenen a identificar el tipus de vegetació i espècies animals que el poblen, ja que Rius.net disposa d'imatges que ajuden a reconèixer les poblacions biològiques dels rius.

Rius.net està adaptat per reconèixer qualsevol tipus de rius que es pugui trobar a la zona Mediterrània però el que més necessita són voluntaris que enviïn dades. De fet, Girona és una de les províncies catalanes on encara hi ha menys nombre d'anàlisis efectuades perquè, "per una qüestió poblacional", la major part se centren a Barcelona i rodalies. De totes maneres, el mapa de dades -consultable al web de l'aplicació- indica que la qualitat dels rius gironins analitzats es troba entre molt bona i mediocre.

De moment hi ha 700 registres realitzats en conques de tota Espanya però no tots han pogut ser donats per vàlids perqué en supervisar-se cada diagnòstic s'han descartat aquells que resultava impossible donar per vàlids. Per exemple, si algú està al Ter al seu pas per Girona però tracta de fer l'anàlisi hidromorfològic del riu com si es tractés d'una conca d'alta muntanya immediatament quedarà descartada la seva medició perquè les coordenades de la seva ubicació del telèfon mòbil delataran que no es troba en una zona pirenaica.

Com funciona el sistema?

El sistema per analitzar la qualitat ecològica dels rius és molt senzill i la mateixa aplicació va guiant l'usuari. En primer lloc cal geoposicionar-se activant l'ubicació, després escollir la tipologia de rius -es proposen diversos tipus amb fotos i descripcions-, a partir d'aquí es fa el test de qualitat hidromorfològica i el test de qualitat biològica que permetran obtenir a l'acte el resultat de l'estat ecològic. Tanmateix, l'usuari també té l'opció de realitzar una fotografia i crear-se un identificador per poder reconèixer la seva contribució quan sigui introduïda en el mapa de resultats -amb la prèvia validació del grup de recerca-.