Una aplicació de mòbil permet saber l'estat ecològic dels rius gironins

A través d'un senzill qüestionari que després es validat científicament, Rius.net fa una descripció fidedigna de la conca

05.09.2016 | 07:18
Mapa de dades dels rius catalans analitzats.

Conèixer la qualitat dels rius gironins és senzill i està a l'abast de qualsevol persona que disposi d'un telèfon mòbil que li permeti descarregar-se l'aplicació Riu.net -disponible per Android i Apple-. Rius.net és un projecte de ciència ciutadana desenvolupat pel Grup de Recerca Freshwater Ecology and Management (FEM) de la Universitat de Barcelona que funciona gràcies a voluntaris que tenen curiositat per conèixer l'estat de salut dels rius que freqüenten.
Mitjançant una fotografia i la resposta a un petit qüestionari estàndard que després és evaluat per un membre del FEM es pot aconseguir una imatge fidedigna de la qualitat ecològica del riu analitzat. El sistema es basa en la localització de bioindicadors -fonamentalment invertebrats- que proporcionen informació valuosa sobre l'entorn gràcies a que es coneix perfectament la seva tolerància a la contaminació i quin cabal mínim requereixen per sobreviure. Bàsicament, es tracta del mateix sistema de diagnòstic que utilitzen totes les confederacions hidrogràfiques d'Europa.
Un dels membres de l'equip d'avaluació, Pau Fortuño, destaca que aquesta aquesta eina pot resultar molt útil i instructiva per a les escoles, adolescents i grups d'escoltes perqué al mateix temps que col·laboren a proporcionar informació instantània sobre l'estat dels rius també aprenen a identificar el tipus de vegetació i espècies animals que el poblen, ja que Rius.net disposa d'imatges que ajuden a reconèixer les poblacions biològiques dels rius.
Rius.net està adaptat per reconèixer qualsevol tipus de rius que es pugui trobar a la zona Mediterrània però el que més necessita són voluntaris que enviïn dades. De fet, Girona és una de les províncies catalanes on encara hi ha menys nombre d'anàlisis efectuades perquè, "per una qüestió poblacional", la major part se centren a Barcelona i rodalies. De totes maneres, el mapa de dades -consultable al web de l'aplicació- indica que la qualitat dels rius gironins analitzats es troba entre molt bona i mediocre.
De moment hi ha 700 registres realitzats en conques de tota Espanya però no tots han pogut ser donats per vàlids perqué en supervisar-se cada diagnòstic s'han descartat aquells que resultava impossible donar per vàlids. Per exemple, si algú està al Ter al seu pas per Girona però tracta de fer l'anàlisi hidromorfològic del riu com si es tractés d'una conca d'alta muntanya immediatament quedarà descartada la seva medició perquè les coordenades de la seva ubicació del telèfon mòbil delataran que no es troba en una zona pirenaica.

Com funciona el sistema?
El sistema per analitzar la qualitat ecològica dels rius és molt senzill i la mateixa aplicació va guiant l'usuari. En primer lloc cal geoposicionar-se activant l'ubicació, després escollir la tipologia de rius -es proposen diversos tipus amb fotos i descripcions-, a partir d'aquí es fa el test de qualitat hidromorfològica i el test de qualitat biològica que permetran obtenir a l'acte el resultat de l'estat ecològic. Tanmateix, l'usuari també té l'opció de realitzar una fotografia i crear-se un identificador per poder reconèixer la seva contribució quan sigui introduïda en el mapa de resultats -amb la prèvia validació del grup de recerca-.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Pere Vila, president de la Diputació
La Diputació de Girona suspèn el ple

La Diputació de Girona suspèn el ple

Ho han consensuat tots els partits representats a la corporació

Manifestació a Olot en suport dels empresonats

Manifestació a Olot en suport dels empresonats

Dues centes persones a la plaça de l'Ajuntament

Comença el judici contra els acusats de matar dos homes a Bordils

Comença el judici contra els acusats de matar dos homes a Bordils

El fiscal sosté que l'autor material del crim va "executar" un dels assaltants per "venjança"

El tràgic pont del Pilar eleva fins a 36 els morts per accident de trànsit el 2017

El tràgic pont del Pilar eleva fins a 36 els morts per accident de trànsit el 2017

En el període festiu han perdut la vida cinc persones, quatre d´elles en un sol sinistre viari a...

Els càmpings gironins i la UdG duran a terme recerca i projectes conjunts

Els càmpings gironins i la UdG duran a terme recerca i projectes conjunts

La col·laboració s'inicia acollint a la Facultat de Turisme una mostra sobre els 60 anys de...

Ni angelets, ni germanes de la caritat

Ni angelets, ni germanes de la caritat

El fiscal del doble crim de Bordils assegura que l'autor material del fets va executar una de les...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema