Davant l´augment de risc d'incendi, el departament d'Agricultura ha decidit restringir l'accés al Cap de Creus i al Massís del Montgrí.

A més d´aquests espais protegits, els Agents Rurals controlaran diversos municipis pel molt alt risc d´incendi forestal, en total 39 de l'Alt i el Baix Empordà, on han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d´incendi. Està previst que el Pla Alfa 3, el més alt de tots, es mantingui activat fins dimarts a la nit.

Aquest perill d´incendi forestal ve donat per l´entrada de vents sobretot a la zona de l´Empordà amb tramuntana forta al Cap de Creus i zones properes. Les temperatures seran elevades per l´època i es donaran humitats relatives baixes generalitzades.

A les sis del matí a molts punts de les comarques de Girona ja se superaven els 20 graus. A Banyoles per exemple la temperatura era de 21,9 graus; a Cabanes de 25,6; a Navata 21,6 o a Roses els termòmetres ja s'havien enfilat fins als 21,8 graus, segons dades del Meteocat. A la ciutat de Girona en canvi el registre era inferior, de 17,2 graus.

L´episodies presenta fora del calendari d´elevada activitat d´incendis. Tot i això, la greu sequera que pateix gran part del territori i l´entrada de vent fa augmentar el perill significativament, segons informa Agricultura. El perill és molt alt, sobretot cap a l´interior i el prelitoral de la meitat sud de Catalunya i a la zona de l´Empordà més afectada per la tramuntana, on pot arribar a ser extrem.

El cos d´Agents Rurals conjuntament amb el Grup Especial de Prevenció d´Incendis Forestals (GEPIF), i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat.

Els municipis que a partir d´avui també es veuen afectats per l´activació del nivell 3 són a l'Alt Empordà: Cadaqués, Castelló d´Empúries, Colera, el Port de la Selva, la Selva de Mar, l´Escala, Llançà, Palau Santa Eulàlia, Palau-Saverdera, Pau, Portbou, Roses, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Siurana, Torroella de Fluvià, Ventalló, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. I a la comarca del Baix Empordà es tracta d'Albons, Begur, Bellcaire d´Empordà, Foixà, Fontanilles, Gualta, la Tallada d´Empordà, Mont-ras, Palafrugell, Palau-sator, Pals, Regencós, Serra de Daró, Torroella de Montgrí, Ullà, Ultramort, i Verges.

En aquests municipis s´han suspès totes les autoritzacions d´activitats que poden generar perill d´incendi forestal.

El Pla Alfa i el nivell d´actuació corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d´incendis forestals i altres eines d´anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals. L´activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d´accessos als massissos forestals afectats i zones predeterminades.

Per poder evitar situacions no desitjades, en aquestes zones el Cos d´Agents Rurals porta a terme diverses actuacions com són el control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 metres de zones forestals; vigilen les activitats de risc i fan controls d'identificació de les persones que en realitzin i verificació d´autoritzacions; control de llocs predeterminats d´especial risc i de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades. També es posen en servei els punts de guaita estratègics i predeterminats. I també tenen activitat un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.

Per poder evitar incendis forestals, des del departament d'Agricultura s'aconsella i es recorda que el 90% dels incendis forestals s´originen com a conseqüència de l´activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. I per això, per minimitzar el perill d´incendi des del Departament d´Agricultura aconsellen que s'eviti freqüentar les zones forestals durant les hores de màxima insolació; evitar la circulació de vehicles a motor i l´ús de maquinaria en zones forestals en la franja horària compresa entre la una del migdia i les sis de la tarda.

S'aconsella també no utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin generar guspires o sobreescalfaments.

I finalment es recorda que en cas de detectar una columna de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d´incendi forestal que es comuniqui de forma immediata al 112.