Segons informa l'Agència Catalana de l'Aigua en un comunicat, ahir hi va haver una trobada amb el director de l'ens, Jordi Agustí, i els alcaldes dels tres municipis afectats, amb l'objectiu d'analitzar l'evolució de l'abastament arran de l'episodi de contaminació per herbicides a principis d'agost.

També hi va assistir el director de l'ACA a Girona, Alex Rocas; el director de l'àrea d'Abastament, Jordi Molist i representants de l'empresa subministradora. Durant la trobada es va analitzar el funcionament de la solució d'emergència que es va adoptar per atendre la demanda d'aigua al consum domèstic a través de la instal·lació de filtres de carbó actiu.

Aquesta va ser la solució per a emergències que va permetre restablir el subministrament d'aigua d'acord amb el Reial Decret 140\/2003 que estableix els criteris de la qualitat de l'aigua per al consum. No obstant això, també s'ha decidit que cal definir mesures complementàries per garantir l'abastament i les demandes futures d'aigua de manera estable i definitiva.

Per altra banda, l'ACA tindrà en compte les incidències que hi ha hagut a La Bisbal i a Forallac aquest estiu en la propera convocatòria d'ajuts a l'abastament municipal d'emergència. Aqüífers en mínims històrics per la sequera Des de l'ACA assenyalen també que la sequera extrema que s'ha viscut aquest any ha situat els nivells d'alguns aqüífers en mínims històrics, especialment a les zones prelitorals, entre elles, l'Empordà.

Això pot afectar directament l'estat qualitatiu i quantitatiu de les masses d'aigua subterrània i, en conseqüència, els abastament municipals que en són tributaris.Davant això, l'ACA s'ha compromès a plantejar als ajuntaments de La Bisbal i Forallac durant les properes setmanes les alternatives possibles per garantir les demandes d'aigua i els abastaments municipals d'aquestes poblacions de manera estable i definitiva, "sense haver de dependre únicament de l'aqüífer o de l'afectació de les sequeres i altres factors que puguin incidir sobre l'estat d'aquesta massa d'aigua".

Paral·lelament, l'ACA té previst continuar fent mostreigs dels pous afectats per la contaminació d'herbicides per conèixer l'abast de la presència d'aquests compostos i l'evolució de l'estat qualitatiu i quantitatiu de l'aqüífer.