La CUP penjarà cartells i repartirà adhesius per tal de prevenir actes sexistes durant les Festes del Tura. El cartell està centrat per una gegantessa amb posat seriós que s'arremanga les mànigues de la camisa alhora que tanca el colze i prem el puny. Fonts de la CUP han precisat que no fa el senyal de botifarra, sinó que és una postura de força.

Dalt de la gegantessa i dins un globus gràfic hi ha el lema: «No és No», amb lletres grosses i amb petites: «Si no vull no cardem ni a Olot ni a enlloc». Sota el cartell hi ha escrit l'objectiu de l'acció: «Per unes Festes del Tura lliures de sexisme».

Fonts de la CUP han explicat que es tracta d'una campanya contra el sexisme similar a les que han fet molts ajuntaments durant les festes majors que han tingut lloc a Catalunya durant l'estiu. Han subratllat que es tracta d'evitar fets, per exemple, com els que van tenir lloc a les festes de San Fermín de Pamplona i que van provocar manifestacions.

En les darreres edicions de les Festes del Tura hi ha hagut campanyes contra el sexisme i a favor del respecte a la dona. L'any passat les dones del col·lectiu feminista La Dalla també van repartir cartells i adhesius amb el lema: «No és no». Amb un fons groc una noia subjectava un vas ple amb un mà i amb l'altra feia el gest d'aturar, mentre girava la cara amb indiferència.

Per la seva part el regidor de Festes, Josep Berga (CiU), ha celebrat la campanya. Ha subratllat que si la CUP o La Dalla s'haguessin adreçat a l'Ajuntament hi haurien participat. Ha exclamat: «Però no ho han fet!».

Berga ha explicat que la Comissisió de Festes, per primera vegada, ha fet un protocol que explica com reaccionar davant d'una agressió sexual.

Berga ha explicat que l'Ajuntament ha fet la campanya d'uns vasos amb el lema: «Estimar és una festa». Ha estat dirigida per la regidoria de Drets Civils. Els vasos porten un dibuix de Tavi Algueró que representa un cavaller i un cabeçut que es fan carícies. La idea és que la festa estigui oberta a la diversitat sexual.

Dispositiu policial

Procurar que tothom estigui segur i a gust en unes festes multitudinàries, on hi ha 50 grups musicals, quasi 2oo actes, una inversió de 250.000 € i la participació de desenes d'entitats, al final té a veure amb la feina policial.

El cap de la Policia Local, Ignasi López, ha explicat que hi haurà patrulles de paisà i uniformades de 2 i de 3 agents. Hi seran de nit i de dia. Intentaran evitar que hi hagi gent que miccioni al carrer i que s'originin principis de baralla.

Per primera vegada, els agents de la policia local i els mossos d'esquadra anirant protegits amb pectorals contra les bales. Hi han d'anar perquè des de l'atemptat de Marsella, l'Estat està immers en el nivell 4 d'alerta terrorista.

López ha indicat que continuaran el model dels altres anys, perquè els ha funcionat. Ha explicat que en els darrers anys el consum d'alcohol ha baixat molt i que en els actes de masses la gent es comporta molt.

Segons ell, l'acte més complicat és el correfoc que tindrà lloc el dissabte dia 10 a 2/4 d'11 de la nit. El correfoc sortirà de la plaça Capdenmàs i anirà en direcció a la Plaça de Braus. El cap de la policia ha considerat que el canvi de recorregut farà que els veïns del carrers per on passarà no podran sortir amb cotxe mentre duri l'acte.

També hi haurà els controls d'alcoholèmia dels Mossos d'Esquadra a les sortides de la ciutat durant les nits i les matinades dels dies principals. Els mossos també estaran presents de paisà i amb uniforme a tots els actes.

Apart de vigilar, els mossos aquest any faran una demostració de les feines que fan els especialistes del cos. El motiu és que celebren el vintè aniversari de la posada en servei de l'Àrea Bàsica Policial dels Mossos d'Esquadra a la Garrotxa.

A més de policies, hi haurà els membres de Protecció Civil d'Olot que repartiran polseres als nens.