El programa de detecció de cardiopaties entre els estudiants d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) dels instituts de Banyoles ha trobat set casos en l'últim curs que són sensibles. Segons va informar ahir Ràdio Banyoles, es tracta de joves que necessiten un estudi més exhaustiu per concretar si el seu estat és urgent o greu. Tal com va explicar l'alcalde de la ciutat, Miquel Noguer, en declaracions a l'emissora municipal, ja s'ha programat una visita als set alumnes afectats a l'hospital Josep Trueta per poder fer un estudi amb profunditat.

Els casos s'han detectat a través del pla impulsat pels cardiòlegs Ramon i Josep Brugada, que és pioner a l'Estat espanyol i que està en marxa des de l'any 2010. De fet, des que va començar el projecte, el programa ja ha portat a terme prop de 2.000 electrocardiogrames entre els diferents instituts de Banyoles. Aquest pla se centra en els joves que tenen entre 13 i 15 anys perquè és quan s'és més actiu, quan es fa més esport i els estudiants tenen consciència per poder respondre les preguntes.

Noguer va recordar que aquest programa forma part del projecte «Banyoles, ciutat cardioprotegida» que consisteix en la instal·lació de desfibril·ladors a diferents equipaments esportius i espais públics de la ciutat. Pel que fa al pla per als estudiants d'ESO matriculats als instituts de la capital del Pla de l'Estany, ja fa sis anys que recopila les dades dels joves.

La participació en aquest programa és voluntària i la família signa un full de consentiment. També es demana omplir un qüestionari de la història clínica de cada alumne. Aquesta informació s'acompanya d'un electrocardiograma que serveix per examinar i valorar si cal fer més exploracions, amb la finalitat de poder detectar les anomalies rellevants.