Mig centenar de professionals de la medicina, la infermeria i les emergències en general participen entre ahir i avui a l'Estartit en una formació d'especialització en rescat i medicina aquàtica i subaquàtica.

Aquesta activitat acadèmica forma part del Màster en Assistència Integral en Urgències i Emergències de la UAB i l'Institut d'Estudis Mèdics (IEM). La formació especialitzada del personal sanitari a l'entorn aquàtic i subaquàtic és fonamental per atendre les patologies que es donen en aquest mitjà tan específic i amb uns índexs de mortalitat considerablement alts.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'ofegament és la tercera causa de mort per lesió no intencionada en àmbit mundial, amb prop de 400.000 víctimes el 2012.

L'OMS calcula que al món moren ofegades a l'any 500.000 persones, cosa que significa 1.400 al dia i una cada minut. A Espanya, durant els últims tres anys s'han produït més de 400 morts anuals, un terç de les quals han passat en espais naturals com platges o embassaments.

Dimecres mateix va morir un banyista a Platja d'Aro i aquest estiu han mort 5 nens en piscines de les comarques de Girona. La reducció d'aquestes xifres depèn tant de l'educació en prevenció per a la societat com de la preparació dels professionals sanitaris que atenen a les víctimes.

Tallers pràctics

En aquesta línia, els professionals que es reuneixen a l'Estartit participen entre ahir i avui en un conjunt de simulacions de salvament aquàtic i subaquàtic, les més nombroses en aquest àmbit a Catalunya. Dins d'aquesta formació, i una vegada impartides les sessions teòriques, duen a terme els tallers pràctics que consten de maniobres de rescat aquàtic en superfície, d'«home a l'aigua» en navegació a vela, i una simulació de rescat subaquàtic de bussejadors a les costes de L'Estartit.

Els alumnes practiquen els diferents tipus d'atenció mèdica tutelats per docents del IEM i professionals dels grups d'investigació en activitats aquàtiques i socorrisme de les universitats de la Corunya i Vigo (GIAAS i REMOSA), Creu Roja, Proactiva, FEDAS i el Grup d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil (GEAS).

Per garantir l'aprenentatge dels alumnes del Màster, que són professionals sanitaris en actiu, diversos docents especialitzats i personal tècnic i de suport els acompanyen durant tots els exercici pràctics.

El mòdul de Medicina aquàtica i subaquàtica compta amb la col·laboració d'entitats que participen aportant mitjans materials i personal professional, com la Unitat de Medicina Hiperbàrica de l'Hospital de Palamós, l'Escola de Busseig Professional Oceans o el Club Nàutic de l'Estartit.