El conseller de Salut, Toni Comín, defensa el polèmic trasllat del Laboratori Clínic Territorial de l´Institut Català de la Salut (ICS) cap a Salt perquè les condicions a l´hospital Josep Trueta «no eren òptimes». En una resposta parlamentària a diverses preguntes de Catalunya Sí que es Pot i el PSC publicada ahir, Comín afirma que les anteriors condicions del laboratori a Girona «no eren òptimes» i que «calia una millora de la infraestructura per assegurar encara més la qualitat dels informes analítics del laboratori».

Així, diu Comín, aquesta qualitat «està assegurada» a les noves instal·lacions estrenades a Salt al maig que també, apunta, permeten millorar les condicions de bioseguretat d´àrees com la microbiologia, ja que pràcticament doblen l´espai que ocupaven al Trueta i que ara servirà per ampliar les urgències.

En aquest sentit, doncs, continua el conseller, «els usuaris dels centres públics de Girona gaudeixen ara d´un laboratori modern i adaptat a les necessitats actuals que, sens dubte, elevaran la qualitat dels informes analítics».

I és que l´equipament gestionat per l´ICS no només dóna resposta a les peticions de l´hospital Josep Trueta de Girona, sinó també a les del Santa Caterina de Salt i el de Campdevànol, a més de la vintena d´àrees bàsiques de salut de l´ICS a Girona i les tres de l´Institut d´Assistència Sanitària.

El laboratori robotitzat per a proves no urgents s´ha traslladat a Salt, diu el responsable de Salut, «per poder seguir creixent en el futur i poder ampliar la seva oferta de serveis a més hospitals i àrees bàsiques de salut de la regió sanitària de Girona», tot i que subratlla, «no es preveu que el nou laboratori ofereixi els seus serveis a centres sanitaris de titularitat privada», un dels temors expressats pels representants sindicals de l´hospital Josep Trueta, que es van oposar en bloc al canvi d´ubicació.

Pel que fa a la situació dels treballadors, el conseller remarca que la seva implicació en els canvis ha estat «màxima», que el trasllat és ja «un fet consolidat» i que els professionals treballen «amb normalitat als nous espais», mentre el Trueta manté un laboratori de resposta ràpida per a les necessitats més urgents.

En relació al trasllat de les mostres entre Girona i Salt, amb 18 trajectes diaris previstos, el conseller recorda el dispositiu s´ha reordenat per coordinar-lo amb les necessitats d´altres serveis compartits com Farmàcia, el Banc de Sang i Teixits i l´Anatomia Patològica.

Des del gener, explica Toni Comín, l´activitat de l´Anatomia Patològica del Santa Caterina s´ha centralitzat al Trueta, ja que fins llavors era derivada a la Clínica Girona.