Amb el compte enrere per a la celebració de la Diada a punt d'arribar al final, polítics i entitats van fer ahir les valoracions prèvies a l'11 de setembre. D'entrada, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va afirmar que la Diada d'aquest any «té una significació encara més especial que la d'altres anys». Puigdemont va valorar que és «l'empenta» que falta per encarar l'inici del curs polític que ha de culminar amb el procés el juliol vinent. Des de Montblanc, va assegurar que l'acte descentralitzat organitzat per l'ANC i "mnium confirmarà «l'extraordinària mobilització transversal» i es va mostrar convençut que «no serà cap sorpresa que sigui una festa cívica com ha estat tota la vida».

Puigdemont va considerar que la Diada és significativa perquè a partir d'ara el país encara la «recta final» d'un «mandat excepcional», que va començar certificant, amb una majoria, «el camí que ens ha de portar cap a la independència». Sobre la manifestació de diumenge, va remarcar que a Catalunya «sempre s'ha fet una crida a la democràcia per defensar les idees sense recórrer a la violència ni a l'exclusió». «Si algú té un interès a introduir un element diferent, no forma part de la tradició del catalanisme polític», va subratllar Puigdemont. Així mateix, el president de la Generalitat ha enviat una carta que als alcaldes catalans -amb motiu de la Diada- en la qual reclama servidors públics que treballin per «acomplir els anhels» dels seus ciutadans.

En paral·lel, l'expresident de la Generalitat Artur Mas va valorar ahir la decisió del Puigdemont d'assistir a la mobilització de l'11-S. «Puigdemont vol marcar una altra manera de fer, no només hi té tot el dret sinó que és lògic», va manifestar Mas des de Londres, on va apuntar que «no hi ha cap controvèrsia» amb Puigdemont; simplement «diferència de criteri» sobre com exercir la presidència.

Salt, segon en inscripcions

Pel que fa a les inscripcions de l'acte descentralitzat de la Diada, des de l'organització -ANC i "mnium- havien registrat ahir fins a les nou del matí 342.000 inscrits entre els cinc punts de la manifestació, un 24% menys que fa un any (llavors hi havia 450.000 persones quan es van tancar les inscripcions). Les entitats es van mostrar confiades que s'ompliran els cinc punts de l'acte perquè hi assistiran persones que no s'hi hauran apuntat prèviament. Dels 342.000 inscrits, 200.100 corresponen a Barcelona i Salt és el segon lloc que suma més inscripcions amb 42.000 persones. A Tarragona n'hi ha 34.000, a Lleida 30.440 i a Berga 28.000.

Així, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, va reclamar ahir que abans de l'11 de novembre la gent conegui quins són els plans del Govern i la majoria parlamentària. «Demanem concreció en un termini breu», va concloure.