Les estafes bancàries han pujat amb escreix els últims anys a la demarcació de Girona. Aquestes es produeixen sobretot a través d'internet i s'han quadruplicat en només quatre anys. De les 509 registrades el 2011 s'han passat a les 2.004 de l'any passat. El nombre de denúncies des de l'any 2011 puja any rere any després que les noves tecnologies i l'ús d'internet s'hagin popularitzat fins al punt que gairebé tothom té un telèfon intel·ligent, Internet amb wifi a casa o una tauleta.

Els usuaris de vegades, però, no són conscients de les conseqüències que poden suposar un mal ús de les tecnologies en mans de ciberdelinqüents i es troben per exemple que els han robat les dades bancàries, que els han estafat a través d'un sms o el correu electrònic o que els han fet pagar un rescat per recuperar les seves dades personals, entre altres. Els ciberdelinqüents actuen a tot arreu i no tenen miraments ni tampoc un perfil.

L'increment d'aquestes estafes és molt destacable, ja que per exemple, si a Girona el 2012 es van registrar fins a 509 estafes bancàries; l'any següent ja n'eren 539 i el 2014 la xifra ja es va triplicar, 1.607.

Un creixement espectacular i que segueix a l'alça perquè l'any passat, segons dades del Ministeri de l'Interior, les estafes bancàries van suposar la recollida de 2.004 denúncies. Les estafes d'aquest tipus són un delicte que puja amb força i només entre el 2015 i l'any anterior van pujar gairebé el 13,7% passant de 2.794 a 3.176 casos. Pel que fa a nombre de detencions les xifres però no varien gaire. Si durant el 2012 va haver-hi un total de 22 arrestats, el 2014 van ser-ne 28 i l'any passat 15.

L'avenç de les tecnologies i el continu reciclatge i la necessitat d'inversió a les Unitats de Delictes Informàtics de les policies que treballen a la demarcació fa difícil que es puguin resoldre tots els casos i una mostra és que per exemple dels 2.004 fets del 2015 només se'n van poder aclarir fins a 185, segons les dades del Ministeri. Una resolució que ha seguit la mateixa tònica els últims anys. A més, els delinqüents cada cop utilitzen mitjans més sofisticats i les lleis són diferents a cada país. Un fet que dificulta la feina dels agents, també.

En aquest tipus d'estafes hi ha des de les més habituals com les que et prometen una herència a través del correu per tal d'aconseguir el teu compte bancari, els correus o sms conegut com a pishing i que consisteixen a enviar missatges de correu electrònic amb la intenció de recollir informació personal.

També hi ha enganys que poden produir-se a través de wifi que aparentment són gratuïtes però que poden sortir molt cares, ja que aconsegueixen les dades del banc.