El Ripollès i la Garrotxa, les comarques gironines amb més edificis ruïnosos

Girona és la província catalana amb un percentatge més baix de construccions en mal estat aquesta dècada

11.09.2016 | 22:34
La casa del Procurador, a Olot, va ser enderrocada recentment.

De totes les comarques gironines, el Ripollès i la Garrotxa són les que tenen més edificis ruïnosos o en mal estat. Segons dades de l'últim estudi dut a terme per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), aquestes dues regions tenen una taxa de construccions greument malmeses més alta que la mitjana de Catalunya, situada en 1,6 edificis de cada 100.

De fet, gairebé la meitat de les comarques gironines presentaven aquesta problemàtica. Les xifres constaten que la Cerdanya, la Garrotxa el Ripollès superaven aquesta mitja d'1,6 edificis. En el cas de les dues primeres comarques, la diferència és mínima: la Cerdanya compta amb 1,9 construccions en mal estat o ruïnosos, i la Garrotxa en té 1,95. Pla de l'Estany (1,16), Gironès (0,9), Alt Empordà (1,07, Baix Empordà (0,88) i la Selva (1,22) presenten xifres menors a la mitjana, mentre que el Ripollès presenta una taxa de 3,21 edificis, la xifra més alta de la demarcació i una de les més elevades de Catalunya.

Tanmateix, la taxa d'edificis ruïnosos és relativament baixa al Principat, i especialment a la les comarques gironines. De fet, la demarcació és, amb 1,21, la que compta amb un percentatge menor d'aquest tipus de construccions a tot Catalunya. La segueix Barcelona amb 1,46 edificis, Tarragona amb 2,38 i Lleida amb 2,68. Les xifres mostren una tendència a la baixa respecte a les dècades anteriors. L'any 2001, per exemple, a Girona hi havia de mitjana 2,23 edificis de cada 100 estaven en ruïnes o en mal estat. Un de més que en l'actualitat. De la mateixa manera, la mitjana catalana també era molt més elevada en començar el segle XXI, amb 2,6 edificis de mitjana. Cap de les altres províncies tenien una ràtio d'edificacions ruïnoses menor a 2. Si anem encara més enrere, a l'any 1991, la xifra de construccions segueix pujant: a Girona s'eleva fins als 2,65, mentre la mitjana de Catalunya està a 2,75.

Calefacció a les llars
L'Idescat també recull informació sobre el nivell de confortabilitat que hi ha a les llars catalanes. En aquest sentit, un dels indicadors és el percentatge d'habitatges principals amb calefacció, dades en les quals Girona es troba un cop més per sobre de la mitjana catalana.

A principis d'aquesta dècada només 24 de cada 100 edificacions de la demarcació no comptava amb sistema de calefacció, mentre que al global del país el nombre d'edificis era de 68.

Retrocedint deu anys, s'observa com el percentatge d'edificis amb calefacció a les comarques gironines era 12 punts menor, arribant als 68,04. De la mateixa manera, al segle XX la xifra era notablement inferior: l'any 1991 només 35 de cada 100 edificacions tenien sistemes per escalfar les estances.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Alguns dels ciclistes que van participar a la primera edició de l'Oncobike.
L'Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

L'Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

La segona edició de la prova solidària recaptarà uns 25.000 euros per a millorar un dels...

Simulacre d´incendi al parc hospitalari de Salt

Simulacre d´incendi al parc hospitalari de Salt

Es van evacuar unes 35 persones entre professionals i persones ingressades, moltes amb mobilitat...

Jornada sobre la responsabilitat social en salut

Jornada sobre la responsabilitat social en salut

Més de 150 infermeres d'arreu de catalunya es van reuinir ahir a Girona en la jornada «Salut,...

Les comarques gironines commemoren avui el Dia Mundial del Càncer de Mama

Les comarques gironines commemoren avui el Dia Mundial del Càncer de Mama

El gran llaç rosa humà de l'Oncolliga, conferències i multitud d'activitats arreu del territori...

La secretària suspèn el ple de la moció de censura a l´alcalde de Setcases

La secretària suspèn el ple de la moció de censura a l´alcalde de Setcases

La funcionària té dubtes jurídics sobre la celebració del ple i de moment no hi ha nova data

200 animals a la Fira de Sant Lluc d´Olot

200 animals a la Fira de Sant Lluc d´Olot

Final de la Fira de sant Lluc L'exposició ramadera va ser el darrer acte de les fires de...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema