El secretari municipal de Tossa i dos arquitectes de la corporació hauran de respondre en breu davant l'Audiència Provincial de Girona per haver concedit una llicència d'obres majors l'any 2006 que va permetre ampliar la superfície d'un edifici que segons el Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM) vigent aleshores estava esgotat per a qualsevol increment de volum. El fiscal ha emès el seu escrit de qualificació provisional i els acusa a tots tres d'un delicte contra l'ordenació del territori pel qual els demana tres anys de presó, 9.720 euros de multa i 9 anys d'inhabilitació per a l'exercici de càrrec públic.

El cas fa set anys que cueja, ja que el procediment judicial es va iniciar el 2009 quan l'empresa Giveda SL va interposar una querella contra el secretari municipal, l'arquitecte municipal i un segon arquitecte en funcions per aquests fets al·legant que coneixien perfectament l'acord de la comissió de govern de l'any 1989 que indicava que l'aprofitament urbanístic d'aquesta finca estava esgotat.

Segons el que figura a la Direcció General del Cadastre aquesta propietat, inscrita amb el número 42 a la rambla Pau Casals, tenia ús d'oci i hostaleria però durant la reforma de rehabilitació integral que es va dur a terme l'any 2008 va acabar convertint-se en un bloc de pisos.

La llicència d'obres majors es va concedir el 23 de març de 2006 contravenint la normativa urbanística vigent en aquell moment, segons el criteri del fiscal. Els dos informes favorables emesos pels arquitectes municipals el 15 de setembre de 2005 i el 15 de març de 2006 van servir de base al secretari i a la junta de govern local -en aquell moment PSC i ERC- per autoritzar les obres.

Abans d'aquesta aprovació, Giveda SL va presentar per escrit a la corporació la documentació sobre l'acord de la comissió de govern de l'any 89 que impedia autoritzar aquest tipus d'obra en aquella finca. En conseqüència, el ministeri públic considera que el secretari era coneixedor de la presumpta il·legalitat que es cometia autoritzant les reformes perquè suposava infringir el POUM vigent el 2006.

Si bé és cert que l'1 de juny de 2006 la Comissió Territorial d'Urbanisme va aprovar el nou POUM de Tossa presentat pel govern del PSC i ERC, la llicència que ha portat el secretari i els arquitectes municipals als tribunals és anterior. A banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també va declarar nul el POUM redactat per socialistes i republicans.

Els processats van tractar de posar punt i finals al litigi l'any 2013 sol·licitant al jutjat instructor que arxivés el procediment per prescripció dels fets però la petició es va denegar i ara hauran d'explicar-se davant el tribunal.