Girona viu un any pluviomètric sec per la poca pluja de la temporada d'hivern

Segons el Servei Meteorològic català, del balanç de les comarques gironines només es pot qualificar de plujós el Ripollès

13.09.2016 | 06:00
Un camp de cereals completament sec aquest hivern, en una foto del mes de gener.

Quan es fa un balanç de les reserves d'aigua, generalment s'utilitza l'anomenat any pluviomètric -també conegut com a any hidrològic- que correspon al període que inclou el començament de la temporada de tardor d'un any i el final de l'època d'estiu del següent. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, l'any pluviomètric 2015-2016 (des de l'1 de setembre de l'any passat i fins al 31 d'agost d'enguany) ha resultat sec. A la major part de Catalunya el percentatge de la precipitació recollida en aquest període ha estat d'entre un 50% i un 90% respecte a la precipitació mitjana climàtica del període 1961-1990.
Pel que fa a les comarques gironines, només es pot qualificar d'any pluviomètric plujós a zones d'alta muntanya del Ripollès. Així mateix, en termes de conques hidrogràfiques, només es pot qualificar de normal el Ter. En canvi, la resta dels territoris gironins han viscut un any pluviomètric sec. Això es deu, en part, a la poca pluja que es va registrar en la temporada d'hivern. De fet, el passat hivern (2015-2016) va ser sec o directament molt sec a diferents punts de les comarques gironines de l'Alt Empordà, del Gironès, de la Selva, de la Garrotxa, del Ripollès i de la Cerdanya.
La manca de precipitacions a l'hivern va provocar que els camps de conreu gironins es convertissin en extensions de terra extremadament seques, gairebé cremades, que van afectar els conreus de cereals com el blat, l'ordi i la civada.
D'aquesta manera, el Servei Meteorològic de Catalunya assenyala que dels anys més recents, el 2011-2012 es converteix en el precedent pluviomètric més similar, amb un hivern i un estiu que també van resultar molt secs. També apunta l'any pluviomètric 2004-2005, quan la precipitació no va assolir ni el 50% respecte a la mitjana climàtica a la major part de Catalunya. Per acabar, els períodes 2006-2007 i 2005- 2006 també van ser secs a gairebé arreu de Catalunya, malgrat que les magnituds i les extensions dels dèficits pluviomètrics encara van ser lleugerament inferiors.

Escassetat de neu
"bviament, el balanç pluviomètric del Servei Meteorològic català posa de manifest que l'escassetat de neu de la passada temporada. El fet és que a l'hivern 2015-2016 -en contraposició amb els darrers anys- les zones d'alta muntanya no van experimentar cap nevada important. Així, el mantell nival va ser gairebé absent i de poc gruix. No va ser fins a finals de febrer que la neu es va fer present de manera més general.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un de cada quatre càncers diagnosticats a les dones gironines és de mama

Un de cada quatre càncers diagnosticats a les dones gironines és de mama

La detecció precoç i les millores en el tractament fan pujar la supervivència a la malaltia fins...

Busquen una dona de Cervià desapareguda al Pla de l´Estany

Busquen una dona de Cervià desapareguda al Pla de l´Estany

La dona va ser vista per darrer cop ahir al matí a Camós quan anava a mercat a Banyoles

L´Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

L´Oncobike reunirà uns 300 ciclistes en 51 equips

La segona edició de la prova solidària recaptarà uns 25.000 euros per a millorar un dels...

Simulacre d´incendi al parc hospitalari de Salt

Simulacre d´incendi al parc hospitalari de Salt

Es van evacuar unes 35 persones entre professionals i persones ingressades, moltes amb mobilitat...

Jornada sobre la responsabilitat social en salut

Jornada sobre la responsabilitat social en salut

Més de 150 infermeres d'arreu de catalunya es van reuinir ahir a Girona en la jornada «Salut,...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema