Girona és l'única demarcació catalana on augmenten els morts a la carretera aquest estiu

Onze persones han mort en accidents de trànsit a les comarques gironines des del 21 de juny, gairebé un terç de les registrades a tot Catalunya

14.09.2016 | 17:17
Imatge de l´accident mortal de fa pocs dies a l´AP7 a Sarrià
Imatge de l´accident mortal de fa pocs dies a l´AP7 a Sarrià

Onze persones han mort a les carreteres gironines entre el 21 de juny a l'11 de setembre en deu accidents de trànsit. La demarcació de Girona concentra el 30% de les víctimes mortals de trànsit a Catalunya i és l'única on han augmentat els morts a la carretera respecte l'estiu de l'any passat, quan van morir deu persones.

La carretera més afectada ha estat l'AP-7, amb cinc morts, seguida de la C-26, l'anomenat Eix Prepirinenc, que va de Balaguer a Figueres, amb quatre. La C-25, la N-340 i la C-63, que va de Lloret a Olot, han tingut dues víctimes mortals.

En el conjunt de Catalunya, hi ha hagut 36 morts en 34 accidents, davant dels 49 morts i 46 accidents de l'estiu de l'any passat, cosa que suposa una reducció de més del 25%. Per demarcacions, la major reducció s'ha produït a Lleida, amb un 42% de descens dels accidents i un 46% dels morts, ja que han passat de 15 a 8; a Tarragona el descens ha estat del 38% dels morts, passant de 13 a 8, mentre a Barcelona s'ha passat d'11 a 9, un 18% de reducció.

El conseller d'Interior, Jordi Jané veu una evolució positiva de les xifres, però ha lamentat que el 38% dels accidents són d'un vehicle sol, que el 35% dels sinistres són causats per distraccions, sobretot telèfons mòbils, i el 20% dels morts no portaven el cinturó cordat, principalment conductors. En el que portem d'any, Catalunya ha registrat 16 morts menys, davant de l'augment de 66 morts més al total estatal.

Aquestes xifres són relativament bones, tot i que el conseller ha reiterat que no vol caure en "l'autocomplaença". De fet, els 36 morts són gairebé la meitat dels 70 que hi va haver el 2010, però encara superen els 30 de l'estiu del 2014. El descens de ferits greus no ha estat tant pronunciat, ja que s'ha passat de 257 a 252 en un any. El 2010 hi va haver 281 ferits greus, un 10% més. En el que portem d'any, Catalunya ha registrat 16 morts menys, davant de l'augment de 66 morts més al total estatal.

Per tipus de vehicle, 19 anaven amb cotxe, 12 amb moto i quatre amb vehicle pesant, proporcions similars a l'any passat, excepte en ciclistes, que hi va haver cinc morts i aquest any cap, tot i que han augmentat els ferits greus, i vianants, que han passat de quatre a un mort. A més, el 38% dels vehicles implicats en accidents mortals circulaven sols, i per tant no es pot atribuir la causa a cap altre vehicle. De fet, el 35% dels accidents amb morts van ser per distraccions, el 26% per errada del conductor i un 24% per una infracció.

Jané s'ha mostrat preocupat pel fet que encara hi hagi un 20% dels morts que no portaven el cinturó cordat, xifra que es manté estable respecte el 2015, i que majoritàriament es tracta de conductors. També ha lamentat que el 10% dels conductors ferits greus superés els nivells d'alcohol legals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Jornada sobre tecnologia i energia al Parc Científic

Jornada sobre tecnologia i energia al Parc Científic

El Parc Científic va acollir ahir una jornada sectorial sobre smartCAT, una estratègia que té per...

Ryanair ofereix noves rutes a Edimburg, Glasgow, Belfast i East Midlands el 2017

Ryanair ofereix noves rutes a Edimburg, Glasgow, Belfast i East Midlands el 2017

L'aerolínia irlandesa augmenta l'aposta pel Regne Unit amb un total de 13 destinacions de cara a...

Et proposem set plans per al cap de setmana a Girona

Et proposem set plans per al cap de setmana a Girona

Fires gastronòmiques, comerços al carrer i llibres; aquestes són algunes de les propostes d'aquest...

Endesa amplia les proteccions per a l´avifauna a Girona

Endesa amplia les proteccions per a l´avifauna a Girona

S'han instal·lat grapes d'amarrament i aïlladors per salvaguardar les aus a diverses subestacions...

Els joves del Pla de l´Estany s´interessen per treballar a l´estranger i fer voluntariat

Els joves del Pla de l´Estany s´interessen per treballar a l´estranger i fer voluntariat

El Servei de Mobilitat internacional de l'Oficina Jove rep 243 consultes la primera meitat de 2016...

Enllaços recomanats: Premis cinema