Les cel·les poloneses ja allotgen l'expropietari del Girona FC Josep Delgado Herrera després que l'Audiència Nacional l'hagi ?extradit al país eslau en compliment de l'ordre de detenció i entrega emesa per les autoritats poloneses, que el consideren el presumpte capitost d'una xarxa mafiosa que hauria defraudat 30 milions ?d'euros al fisc a través d'una xarxa d'empreses d'exportació de metalls.

La Policia Nacional el va detenir el passat 31 de juliol a Sevilla -vegin peça inferior- i la titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3, Carmen Lamela, va decretar el seu ingrés a presó sense fiança i el 18 d'agost va fer efectiva l'entrega a les autoritats poloneses. L'empresari i expropietari del Girona FC estava fugit de la justícia des del 2012 però això no va ser obstacle perqué l'any passat assegurés que la resolució d'aquest conflicte era immediata atès que els seus advocats es trobaven negociant un pacte amb la Fiscalia polonesa que suposés acceptar una condemna però no impliqués l'ingrés a la presó.

El presumpte frau perpetrat per Delgado juntament amb 11 persones més sospitoses de nacionalitats polonesa, espanyola, xilena i colombiana hauria representat una estafa d'uns 120 milions de zlotys (30 milions d'euros) a la Hisenda de Polònia. El fiscal del districte de Rzeszow, Jaromir Rybczak, va informar que la investigació es va iniciar de manera conjunta entre la fiscalia polonesa i la de la República Txeca l'any 2009. De la investigació es desprendria que entre 2006 i 2010 el grup liderat per Delgado hauria creat una xarxa d'empreses per evitar el pagament de l'IVA i dificultar que la Hisenda polonesa ho detectés.

L'entramat empresarial s'estendria des de la regió de Podkarpacie fins a la República Txeca i Amèrica del Sud i el presumpte modus operandi que utilitzava passava perquè algunes empreses compressin metalls a l'estranger per vendre'ls al mercat polonès i d'altres emetien factures fictícies.

L'any 2011 va saltar el cas a la llum pública però Delgado ja s'havia fet fonedís. No obstant això, va sortir del seu amagatall per declarar voluntàriament davant del jutge de l'Audiència Nacional, Pablo Ruz, qui el 3 de gener de 2012 el va deixar en llibertat però amb el passaport retirat i l'obligació de comparèixer cada setmana al jutjat o comissaria més propera al seu domicili habitual. Uns dies abans, havia ofert una roda de premsa per negar que tingués el control accionarial del club de futbol i desmentir que estigués pròfug justificant la seva absència per uns negocis que estava realitzant al Congo.

Pocs mesos després de la ?declaració voluntària, Delgado va tornar a desaparèixer. L'última aparició pública que se li recorda és l'assistència al partit Girona-Xerez (5-3) el 10 de març de 2012.

Entre la declaració voluntària a l'Audiència?Nacional i la seva última desaparició encara va tenir temps a intentar vendre's el Girona FC per un euro per la manca de suport que rebia (10 de febrer) i fer marxa enrere assegurant que s'ho havia repensat però necessitava trobar socis per desprendre's d'una part de les accions (6 de març de 2012).