Conservar els paratges naturals alhora que es promou la integració laboral dels qui tenen risc de quedar exclosos del sistema és el doble objectiu d'un conveni de col·laboració entre l'obra social La Caixa i la Diputació de Girona que ara s'acaba de renovar. L'acord, impulsat deu anys enrere, ha ?promogut en la darrera dècada ?l'ocupació de 620 persones en risc ?d'exclusió social a través de la ?realització de 117 actuacions sobre el territori gironí que han ajudat a ?recuperar espais degradats o zones de pastura, prevenir els incendis, incentivar l'ús d'energies ?renovables o lluitar contra l'avenç ?d'espècies invasores, per exemple.

En aquests deu anys, l'entitat financera ha destinat al programa de les comarques gironines uns 8,4 milions d'euros i enguany, l'aportació serà de 450.000 euros. La voluntat del nou conveni és incidir especialment en la qualitat de vida, la salut i l'economia dels gironins com una conseqüencia de la millora de la conservació dels espais naturals.

Així, una vuitantena de persones provinents de col·lectius com els discapacitats físics o intel·lectuals, exreclusos, aturats de llarga durada o joves sense estudis realitzaran durant el 2016 treballs forestals per prevenir incendis i ?conservar boscos madurs, ?ajudaran a gestionar la vegetació de ribera per evitar inundacions o a eliminar fauna i flora exòtiques que són un perill per a la salut, com el julivert gegant, una planta invasora que s'està instal·lant a la Cerdanya i que causa greus danys a la pell.

«El programa funciona molt bé i presenta un doble benefici, a nivell social i medi ambiental», va remarcar el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Massana.

«Està totalment arrelat al territori, perquè treballem en equip amb les entitats socials i la Diputació detecta les actuacions que cal anar fent sobre el terreny», va assegurar.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va remarcar que es tracta d'un projecte social que, en el seu moment, va ser «molt innovador».

«Soluciona dos problemes als que cal buscar solucions i ho fa treballant amb estima i respecte al territori, perquè, per exemple, ajuda municipis petits amb grans masses forestals que tenen dificultats per gestionar-les», va assegurar el president de la corporació.

Conservar un reclam turístic

Pere Vila va afegir, a més, que es tracta de preservar uns espais naturals que «són el principal reclam turístic de les nostres terres i, ben gestionats, generen recursos econòmics sostenibles als habitants del territori. A més, procuren benestar als seus visitants i habitants».