Preservar la natura i la inclusió

En l'última dècada, més de 600 persones en risc d'exclusió social han realitzat treballs de millora i conservació d'espais naturals gironins a través d'un conveni de La Caixa i la Diputació

14.09.2016 | 00:00
Un moment de la presentació del balanç dels deu anys del conveni entre la Diputació i CaixaBank.
Un moment de la presentació del balanç dels deu anys del conveni entre la Diputació i CaixaBank.

Conservar els paratges naturals alhora que es promou la integració laboral dels qui tenen risc de quedar exclosos del sistema és el doble objectiu d'un conveni de col·laboració entre l'obra social La Caixa i la Diputació de Girona que ara s'acaba de renovar. L'acord, impulsat deu anys enrere, ha ?promogut en la darrera dècada ?l'ocupació de 620 persones en risc ?d'exclusió social a través de la ?realització de 117 actuacions sobre el territori gironí que han ajudat a ?recuperar espais degradats o zones de pastura, prevenir els incendis, incentivar l'ús d'energies ?renovables o lluitar contra l'avenç ?d'espècies invasores, per exemple.
En aquests deu anys, l'entitat financera ha destinat al programa de les comarques gironines uns 8,4 milions d'euros i enguany, l'aportació serà de 450.000 euros. La voluntat del nou conveni és incidir especialment en la qualitat de vida, la salut i l'economia dels gironins com una conseqüencia de la millora de la conservació dels espais naturals.
Així, una vuitantena de persones provinents de col·lectius com els discapacitats físics o intel·lectuals, exreclusos, aturats de llarga durada o joves sense estudis realitzaran durant el 2016 treballs forestals per prevenir incendis i ?conservar boscos madurs, ?ajudaran a gestionar la vegetació de ribera per evitar inundacions o a eliminar fauna i flora exòtiques que són un perill per a la salut, com el julivert gegant, una planta invasora que s'està instal·lant a la Cerdanya i que causa greus danys a la pell.
«El programa funciona molt bé i presenta un doble benefici, a nivell social i medi ambiental», va remarcar el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Massana.
«Està totalment arrelat al territori, perquè treballem en equip amb les entitats socials i la Diputació detecta les actuacions que cal anar fent sobre el terreny», va assegurar.
Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va remarcar que es tracta d'un projecte social que, en el seu moment, va ser «molt innovador».
«Soluciona dos problemes als que cal buscar solucions i ho fa treballant amb estima i respecte al territori, perquè, per exemple, ajuda municipis petits amb grans masses forestals que tenen dificultats per gestionar-les», va assegurar el president de la corporació.

Conservar un reclam turístic
Pere Vila va afegir, a més, que es tracta de preservar uns espais naturals que «són el principal reclam turístic de les nostres terres i, ben gestionats, generen recursos econòmics sostenibles als habitants del territori. A més, procuren benestar als seus visitants i habitants».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Pere Vila, el passat agost
Pere Vila guanya les primàries del PDC

Pere Vila guanya les primàries del PDC

La seva candidatura s'imposa amb el 80,28% dels vots a la de Marc Gafarot

L´embalsamador de Dalí és investit «senyoria» al museu de l´artista

L´embalsamador de Dalí és investit «senyoria» al museu de l´artista

Narcís Bardalet rep la creu de Segona Classe de l'Ordre Civil de Sant Raimon de Penyafort pel seu...

Un altre cérvol que va arrelar al poble

Un altre cérvol que va arrelar al poble

L'any 1957 Alp va acollir l'animal, quan va ser alliberat, que va conviure amb els veïns

Un cotxe xoca amb una màquina anivelladora a Llagostera

Un cotxe xoca amb una màquina anivelladora a Llagostera

La conductora del vehicle resulta ferida de gravetat i és evacuada a un centre sanitari

El primer barracó de l´institut Pla de l´Estany

El primer barracó de l´institut Pla de l´Estany

El centre confia que l´alumnat de Batxillerat es traslladi dimarts de l´edifici principal, ara...

Accedeixen a fer la planta de Sant Jaume de Llierca al polígon

Accedeixen a fer la planta de Sant Jaume de Llierca al polígon

L'Associació de veïns contra l'equipament ha programat una consulta popular per dissabte

Enllaços recomanats: Premis cinema