Preservar la natura i la inclusió

En l'última dècada, més de 600 persones en risc d'exclusió social han realitzat treballs de millora i conservació d'espais naturals gironins a través d'un conveni de La Caixa i la Diputació

14.09.2016 | 00:00
Un moment de la presentació del balanç dels deu anys del conveni entre la Diputació i CaixaBank.

Conservar els paratges naturals alhora que es promou la integració laboral dels qui tenen risc de quedar exclosos del sistema és el doble objectiu d'un conveni de col·laboració entre l'obra social La Caixa i la Diputació de Girona que ara s'acaba de renovar. L'acord, impulsat deu anys enrere, ha ?promogut en la darrera dècada ?l'ocupació de 620 persones en risc ?d'exclusió social a través de la ?realització de 117 actuacions sobre el territori gironí que han ajudat a ?recuperar espais degradats o zones de pastura, prevenir els incendis, incentivar l'ús d'energies ?renovables o lluitar contra l'avenç ?d'espècies invasores, per exemple.
En aquests deu anys, l'entitat financera ha destinat al programa de les comarques gironines uns 8,4 milions d'euros i enguany, l'aportació serà de 450.000 euros. La voluntat del nou conveni és incidir especialment en la qualitat de vida, la salut i l'economia dels gironins com una conseqüencia de la millora de la conservació dels espais naturals.
Així, una vuitantena de persones provinents de col·lectius com els discapacitats físics o intel·lectuals, exreclusos, aturats de llarga durada o joves sense estudis realitzaran durant el 2016 treballs forestals per prevenir incendis i ?conservar boscos madurs, ?ajudaran a gestionar la vegetació de ribera per evitar inundacions o a eliminar fauna i flora exòtiques que són un perill per a la salut, com el julivert gegant, una planta invasora que s'està instal·lant a la Cerdanya i que causa greus danys a la pell.
«El programa funciona molt bé i presenta un doble benefici, a nivell social i medi ambiental», va remarcar el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Massana.
«Està totalment arrelat al territori, perquè treballem en equip amb les entitats socials i la Diputació detecta les actuacions que cal anar fent sobre el terreny», va assegurar.
Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, va remarcar que es tracta d'un projecte social que, en el seu moment, va ser «molt innovador».
«Soluciona dos problemes als que cal buscar solucions i ho fa treballant amb estima i respecte al territori, perquè, per exemple, ajuda municipis petits amb grans masses forestals que tenen dificultats per gestionar-les», va assegurar el president de la corporació.

Conservar un reclam turístic
Pere Vila va afegir, a més, que es tracta de preservar uns espais naturals que «són el principal reclam turístic de les nostres terres i, ben gestionats, generen recursos econòmics sostenibles als habitants del territori. A més, procuren benestar als seus visitants i habitants».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

Les Planes canviarà el nom de la plaça d´Espanya i l´anomenarà 1 d´Octubre

La decisió busca homenatjar als que van defensar les votacions i es votarà al ple d'aquesta setmana

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

Augmenten un 12,3% les denúncies per violència de gènere a Girona

El 95,6% de les víctimes són dones i el 78% dels judicis acaben amb condemnes

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

El litoral gironí és un dels punts de la península amb més pol·lució per emissions de dièsel

Un estudi xifra en 170 les morts que s'haurien evitat a l'Estat si els vehicles no s'haguessin...

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Girona negocia la cessió de l´edifici de l´antiga UNED perquè hi vagin entitats

Les converses amb la Diputació, que és propietària de l'immoble de tres plantes, estan ben...

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

Música, esports i castells a la Festa Major de Banyoles

La penúltima jornada de la festa major de Banyoles va començar amb una àmplia...

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema