La Terra ens envia un altre recordatori que el pitjor està per arribar: un nou rècord de calor a tot el planeta. El passat juliol no va ser només el juliol més calent fins ara al planeta, sinó que va estendre la ratxa més prolongada de mesos rècord: 15, segons les dades publicades per la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) nord-americana. El juliol va seguir al juny, maig, abril, març, febrer, gener, desembre, novembre, octubre i setembre més calents, juntament amb el passat agost, juliol, juny i maig.

Els extrems dels últims mesos són tals que encara que només estem a poc més de la meitat de l'any i ja hi ha un 99% de possibilitats que el 2016 es converteixi en l'any més calent de la història, d'acord amb Gavin Schmidt, que dirigeix l'Institut Goddard d'Estudis Espacials de la NASA. La NASA i la NOAA mantenen registres independents de les temperatures de la Terra, i tots dos coincideixen que el mes va ser abrasador. «El juliol del 2016 va ser, sens dubte, el mes més calent des que van començar els registres instrumentals», va escriure Schmidt a Twitter.

Part d'això és resultat del Niño, que va alliberar calor del Pacífic que normalment roman durant mesos després que les condicions subjacents desapareixen. El poderós fenomen del Niño de l'any passat aviat podria donar pas al refredament de la Niña, d'acord amb el centre de pronòstic climàtic de la NOAA. L'agència diu que hi ha entre un 55 i 60% de possibilitats que es desenvolupi un patró de la Niña a la tardor o hivern. Això, però, no canvia la trajectòria a llarg termini de la Terra.

La qüestió és que el 2016 va camí de convertir-se en el tercer any consecutiu en què els nivells de calor arriben a un rècord a nivell mundial. Fins al moment, 15 dels 16 anys més calents s'han presentat al segle XXI. Els resultats de les principals agències de seguiment del món varien lleugerament però totes concorden que els valors extrems del 2016 no tenen rival per ara. Les temperatures mitjanes al món van batre un altre rècord en el primer semestre de l'any, fet que anticipa que el 2016 pot convertir-se en el més calent des que s'efectuen mesuraments, segons va advertir també l'Organització Meteorològica Mundial (OMM).

Un desglaç primerenc

En aquest període, el desglaç a l'Àrtic ha ocorregut de manera més primerenca i accelerada, un indicador irrefutable del ritme al que avança el canvi climàtic. L'OMM, que actua com un braç científic de les Nacions Unides i és l'autoritat mundial en qüestions de clima, va revelar que els nivells de diòxid de carboni -el major causant del canvi climàtic- també van trencar rècords entre gener i juny. La temperatura mitjana del primer semestre d'aquest any va estar 1,3 graus centígrads per sobre de la mitjana de l'era preindustrial, a finals del segle XIX.

L'última vegada que les temperatures en el món van estar per sota d'aquesta mitjana va ser al desembre de 1984. «Un altre mes, un altre rècord, i així un altre i un altre. La tendència al canvi climàtic està assolint noves escales, intensificades pel fort fenomen del Niño entre el 2015 i 2016», explica el secretari general de l'organisme, Petteri Taalas.