Un front de tempestes amb molta pluja, llamps i vent va escombrar la matinada de dimecres el conjunt del territori català i amb rècords de precipitació com els 103,3 litres per metre quadrat (l/m2) acumulats a la Bisbal d'Empordà. En aquest punt, els voluntaris de protecció civil municipals van retirar arbres de la via i atendre baixos inundats.

Les pluges van entrar per l'oest cap a les 10 de la nit de dimarts i van avançar escombrant el litoral i prelitoral de Tarragona, Barcelona i, posteriorment, Girona, on a primera hora del matí encara descarregava. La resta del dia va passar tranquil però a la tarda d'ahir es van reactivar en punts del nord-est i al vespre i matinada d'avui van reaparèixer noves tempestes.

El 112 va atendre 204 trucades, la majoria del Barcelonès però el Baix Empordà era la segona amb més incidències (amb una ?vintena de trucades). A l'Alt Empordà, es van fer vuit trucades des de Sant Pere Pescador. Les incidències es van concentrar entre la 1 i les 3 de la matinada, sense danys ?personals. A banda d'inundacions de baixos i garatges, hi va haver ?caigudes d'arbres i objectes a la via.

Les grans acumulacions d'aigua van ser al Baix Empordà. A la Bisbal amb 103 l/m2 (en 30 minuts es van acumular 39,6 litres), a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní, amb 66,7 l/m2, o els 38,3 de Castell d'Aro. A l'Alt Empordà arribaven als 49,4 l/m2, a Sant Pere Pescador. Al Gironès, Fornells de la Selva assolia els 43,8 l/m2, al?Ripollès 17, a Olot (Garrotxa) 7,7 i al Pla de l'Estany 4,1 a Banyoles, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya en el moment de tancar l'edició. Els Bombers van atendre fins a les 7 del matí d'ahir un centenar de serveis, dels quals 40 a les comarques gironines, sobretot a l'Empordà. A Castelló d'Empúries, tres ?habitatges van quedar afectats per fum en cremar la instal·lació elèctrica.

Aigua als pous de la Bisbal

A la Bisbal, la intensa pluja va provocar poques afectacions. Un arbre va caure damunt d'un cotxe aparcat al carrer Folch i Torras, i hi havia zones del municipi que van patir talls elèctrics i Protecció ?Civil va aixecar les tapes dels ?embornals per evitar inundacions.

La nota positiva de l'aiguat va ser que ha permès donar treva a la sequera i omplir pous i aqüífers, després de l'episodi de contaminació que ha viscut el municipi a l'agost. L'alcalde, Lluís Sais, va recordar que feia més d'un any i mig que el riu Daró no portava aigua. Nombrosos veïns es van apropar als ponts per mirar el riu i fer fotografies. També les escoles van portar els alumnes al Daró. «És un esdeveniment per a nosaltres i volem que els nens ho vegin», va explicar una mestra, Rosa Maria.

«Ens fa gràcia perquè no corre mai aigua tot i que també és ?veritat que en baixarà durant dos dies i prou», explicava un veí de ?Fonteta, Rosendo Sabater. Ell i la seva ?família no van poder dormir a la nit per culpa de la tempesta. ?«Teníem por perquè feia uns trons i uns llampecs que semblava que ens havia de caure tot a sobre», va dir. A casa hi tenia els nebots, a qui la tempesta també va despertar.