La Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona va criticar durament ahir com es gestiona la taxa turística i acusen alguns municipis de destinar els diners recaptats en aquest concepte a altres qüestions que res no tenen a veure amb promoció turística. O sigui, que segons els hotelers, algunes administracions utilitzen el que havia d'anar a promoció del territori per quadrar el pressupost. La patronal hotelera gironina considera que s'ha incomplert un dels acords pactats entre la Generalitat i el sector turístic privat per revisar-la, dos anys després de la seva posada en marxa.

El sector recorda que el sector privat va ser solidari amb l'administració perquè les arques de la Generalitat passaven per un moment complicat i consideren que no se'ls ha tingut en compte. Asseguren que en alguns municipis les administracions locals no gestionen correctament la taxa turística perquè substitueixen part de la partida de turisme dels seus pressupostos pel que recapten amb la taxa. Per descomptat, la patronal es nega a acceptar que s'augmenti, tal com estudia el Govern.

Els hotelers gironins asseguren que el negoci a la demarcació és «molt estacional» i que els establiments ja ofereixen uns preus «molt ajustats» que no poden revisar si es decideix apujar l'impost. A més, recorden que un dels compromisos de la Generalitat va ser revisar el funcionament de la taxa un cop haguessin passat dos anys i que no s'ha complert. Un 30% dels diners recaptats per l'impost, que es va començar a aplicar l'any 2012, es destinen a les administracions locals per reforçar la promoció turística. Segons la federació, en alguns ajuntaments aquests diners es destinen a suplir retallades en les partides de turisme que, en lloc de créixer, es queden igual..

La junta directiva de la federació considera que no es té la suficient informació en relació amb com s'inverteix els diners recaptats de la taxa.

La junta directiva es mostra, a més, molt crítica per la gestió que s'està fent de la taxa turística, quan falta només un mes i mig per fer quatre anys de la seva aplicació. Segons critiquen, el Govern va pactar i signar en un document el compromís de revisar, un cop passessin dos anys, el funcionament d'aquesta taxa. «Es tractava d'analitzar si era necessari o no continuar-lo aplicant», recull un comunicat de l'associació. Els hotelers lamenten que el sector privat «va ser solidari» en aquell moment perquè era conscient que les arques econòmiques de la Generalitat «passaven per un moment complicat» però lamenten que, després, no se'ls ha tingut en compte.

Gestió del sector privat

Mantenen que «si el sector privat tingués una implicació més activa en la gestió d'aquesta taxa, es coneixeria de forma directa el destí dels ingressos recaptats i estaria involucrat en la decisió sobre a quines actuacions destinar aquests diners».

Des de la federació, també lamenten que la normativa del fons que es va crear per gestionar la taxa indicava que els ens locals podien crear comissions gestores formades per representants del sector turístic públic i privat. En el comunicat asseguren que diversos empresaris ho han demanat i que, tot i així, no s'estan creant aquestes comissions. Per això, insten els ajuntaments a crear aquests organismes per posar en comú els interessos privats i públics del sector turístic.

A més, des de la junta directiva de la federació creuen que no se'ls ha donat la «suficient informació» sobre com reverteixen els diners recaptats per l'impost turístic, així com tampoc creuen que ho notin els turistes. En aquest sentit, demanen poder estar més implicats a decidir on van a parar aquests diners recaptats.

Greuge comparatiu

Finalment, els hotelers gironins recorden que aquest impost només s'aplica a Catalunya i Balears i que això és un «greuge comparatiu» respecte a la resta de l'Estat. Segons els càlculs de la Generalitat, el pagament de l'impost turístic no arriba a encarir ni l'1% de les despeses dels turistes a Catalunya, però els hotelers consideren que aquest percentatge no és tan menor com es vol fer creure i que perjudica el seu negoci.