El CEAB s'uneix al projecte per detectar espècies invasores al mar
La xarxa Observatoris Sentinella del Mar busca recollir dades sobre el litoral mediterrani amb bussejadors i associacions esportives
barcelona | efe/ddg
16.09.2016 | 01:12

El Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) s'ha adherit a la plataforma de col·laboració ciutadana impulsada per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) que tractat de detectar l'aparició i expansió d'espècies invasores, els efectes del canvi climàtic sobre les espècies, l'acumulació d'escombraries o la ubicació de les colònies de cavallets de mar al litoral mediterrani, entre altres projectes.
A través de la xarxa Observatori Sentinelles del Mar els científics pretenen que els ciutadans col·laborin en la recollida de dades marines perquè resulta impossible que tota aquesta feina la realitzin les institucions científiques. Des de fa quatre anys alguns centres d'investigació marina compten amb la col·laboració de la ciutadania per recollir dades i ho fan a través d'Observadors del Mar, una plataforma de ciència ciutadana coordinada per l'ICM però aquest la plataforma ha creat la Xarxa d'Observatoris Sentinella al llarg de la costa ibèrica i balear formada per clubs de busseig, associacions esportives, grups de voluntaris, professionals i Aules del Mar.
«Es tracta d'entitats que coneixen bé el seu territori perquè actuen sobre ell i que, en la majoria dels casos, ja han detectat canvis en el seu entorn», explica Elisabetta Broglio, coordinadora de la plataforma.
L'objectiu és que aquests observatoris puguin aportar el seu coneixement i també realitzar el seguiment en la seva zona d'acció. «Som ara un equip més heterogeni, amb un gran potencial. Aficionats, professionals del mar i científics, estem integrant en un mapa col·lectiu informació antiga i noves dades. Aquest coneixement, en contínua transformació gràcies a la implicació ciutadana i en obert en el web, és imprescindible per promoure la presa d'acció política i social en l'àmbit de recursos marins», afirma Broglio.
Darrere de cadascun dels dotze projectes en els quals es pot col·laborar en la plataforma, hi ha un equip científic que valida les observacions rebudes i es comunica amb els participants.
A banda del CEAB també s'han adherit científics de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea) de les Balears i de l'Istituto Superiore per la Protezione i la Ricerca Ambientale (ISPRA, Itàlia).
L'últim | El més llegit |
- Gironins que ho peten a Instagram
- Adeu a la botiga d´àngels
- Agredeixen un noi al barri de Santa Eugènia de Girona i li arrenquen la cadena del coll
- Localitzen a Alemanya el veí de Tordera que buscaven des de dissabte
- Mor l´exfutbolista Jordi Seriñá
- Cap de setmana de destrossa de camins a Sant Aniol de Finestres
- Denuncien que exrectors aparquen a Les Àligues i incompleixen la normativa
- La "festa major" de l´Strenes inclou dues nits de concerts gratuïts a Plaça Catalunya
- Màster amb medalla de matemàtiques a Bescanó
- Et sembla incòmode viatjar en turista? Arriben els seients verticals
- Troben un punt de cria de galls utilitzats per a baralles il·legals a Font de la Pólvora
- La Fiscalia investiga l´alcalde de Verges per delicte d´odi contra la Guàrdia Civil
- Nedar durant la posta de sol o en plena nit, la novetat d´enguany de les Vies Braves
- Miguel Díaz-Canel, nou president de Cuba
- De les riuades de l´Ebre al Santuari Gaia de Camprodon
- Una empresa de la garrotxa, pionera en l´ús del Blockchain
- La lamentable oferta de treball que indigna les xarxes socials
- El nombre de gironins que viuen a l´estranger es dobla en set anys
- Què són els llaços grocs?
- Toni Comín inaugura per videoconferència un congrés mèdic que se celebra a Girona