El Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) s'ha adherit a la plataforma de col·laboració ciutadana impulsada per l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) que tractat de detectar l'aparició i expansió d'espècies invasores, els efectes del canvi climàtic sobre les espècies, l'acumulació d'escombraries o la ubicació de les colònies de cavallets de mar al litoral mediterrani, entre altres projectes.

A través de la xarxa Observatori Sentinelles del Mar els científics pretenen que els ciutadans col·laborin en la recollida de dades marines perquè resulta impossible que tota aquesta feina la realitzin les institucions científiques. Des de fa quatre anys alguns centres d'investigació marina compten amb la col·laboració de la ciutadania per recollir dades i ho fan a través d'Observadors del Mar, una plataforma de ciència ciutadana coordinada per l'ICM però aquest la plataforma ha creat la Xarxa d'Observatoris Sentinella al llarg de la costa ibèrica i balear formada per clubs de busseig, associacions esportives, grups de voluntaris, professionals i Aules del Mar.

«Es tracta d'entitats que coneixen bé el seu territori perquè actuen sobre ell i que, en la majoria dels casos, ja han detectat canvis en el seu entorn», explica Elisabetta Broglio, coordinadora de la plataforma.

L'objectiu és que aquests observatoris puguin aportar el seu coneixement i també realitzar el seguiment en la seva zona d'acció. «Som ara un equip més heterogeni, amb un gran potencial. Aficionats, professionals del mar i científics, estem integrant en un mapa col·lectiu informació antiga i noves dades. Aquest coneixement, en contínua transformació gràcies a la implicació ciutadana i en obert en el web, és imprescindible per promoure la presa d'acció política i social en l'àmbit de recursos marins», afirma Broglio.

Darrere de cadascun dels dotze projectes en els quals es pot col·laborar en la plataforma, hi ha un equip científic que valida les observacions rebudes i es comunica amb els participants.

A banda del CEAB també s'han adherit científics de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (Imedea) de les Balears i de l'Istituto Superiore per la Protezione i la Ricerca Ambientale (ISPRA, Itàlia).