Les comarques gironines han guanyat més de 400 nous donants de medul·la òssia en els primers sis mesos de l'any. Segons les dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), entre gener i juny del 2016, 452 gironins s'han inscrit al Registre de Donants de Medul·la Òssia (Redmo), que gestiona la Fundació Josep Carreras i que coordina els trasplantaments de moll de l'os de donant no emparentat amb el pacient.

El registre no ha deixat de sumar donants gironins en els darrers anys i va tancar el 2015 amb més de 4.704 persones de Girona disposades a fer una donació altruista per tractar malalties canceroses de la sang com la leucèmia aguda.

En el primer semestre de l'any, van ser 4.240 els catalans que van fer el pas per formar part del Redmo, que està connectat amb altres registres d'arreu del món per ampliar les possibilitats de trobar persones compatibles.

El nombre de donants de medul·la òssia a Catalunya ha crescut un 12% a Catalunya en el primer semestre i a 30 de juny de 2016 hi havia 40.227 persones inscrites, segons l'OCATT.

Per inscriure's al Registre de Donants de Medul·la Òssia, cal adreçar-se als centres de referència que la Fundació Carreras té repartits per tot l'Estat. A les comarques gironines és el Banc de Sang i Teixits de l'hospital Josep Trueta qui fa d'intermediari. Allà s'extreu una petita mostra de sang per fer una analítica al donant, que ha d'omplir un consentiment informat. Passats uns dies, una carta confirma la inclusió al registre, i queda disponible per a totes les cerques de donant compatible que s'iniciïn des de qualsevol registre de donants d'arreu del món. I és que tres de cada quatre pacients que requereixen un tractament de medul·la òssia no disposen d'un donant familiar que sigui compatible i cal recórrer al registre o a una unitat de sang de cordó umbilical.

A més, la probabilitat de trobar un donant compatible és d'aproximadament 1 entre 40.000. L'any passat, a l'Estat només un de cada 2.478 donants va poder fer efectiva la donació per salvar la vida d'una altra persona. Durant aquest període, 14 persones a Catalunya -tres de les quals, gironines- van fer la donació, que en tots els casos és completament anònima.

La donació de medul·la òssia és una de les poques que es poden fer en vida i l'única en la qual les cèl·lules donades es regeneren del tot, va recordar ahir el Departament de Salut, coincidint amb el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia.

A Catalunya, durant el primer semestre, s'han fet 39 trasplantaments al·logènics pediàtrics i 116 trasplantaments al·logènics adults, gràcies a la generositat dels donants. D'aquests 155 trasplantaments, 79 van ser amb un donant familiar i 76 amb un no familiar.

Uns 120 donants al dia

Pel que fa al conjunt de l'Estat, el registre va tancar el mes de juny amb 230.003 donants de medul·la òssia, després que en els primers sis mesos s'incorporessin al Redmo 120 nous donants cada dia fins a assolir els 22.431 nous inscrits en sis mesos. La xifra suposa un augment de l'11% respecte del primer semestre del 2015, segons l'Organització Nacional de Trasplantaments. Amb aquestes xifres, el Ministeri de Sanitat considera que, si es mantingués aquest bon ritme, a finals d'any es podran assolir els 250.000 donants i es podria arribar als 400.000 inscrits al programa abans del termini previst pel Pla Nacional de Medul·la per al 2020.