La Generalitat ha expedientat un centenar de comerços de les comarques gironines els últims dos anys per no atendre en català. Totes aquestes infraccions estan relacionades amb l'article 128 del Codi de Consum de Catalunya, que estableix que els clients «tenen dret a rebre en català les informacions necessàries per al consum i l'ús» dels productes. Per tant, l'etiquetatge ha de constar, al?menys, en llengua catalana. També suposa l'obligació d'entendre qualsevol persona que s'expressi en català o en castellà, sense que això comporti la necessitat de parlar en una llengua o una altra.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha explicat en una resposta parlamentària -d'una pregunta que havia formulat Ciutadans- que el Govern català ha expedientat un total de 97 establiments gironins els darrers dos anys per no complir l'article 128 de Consum sobre l'atenció en català (en l'etiquetatge o en la comunicació amb els clients). Ara bé, del centenar de casos, només quatre són sancionadors i un dels quals ha acabat amb una multa de 1.000 euros. Dels altres, gairebé tots els expedients -un total de 84- són requeriments per infraccions, mentre que la resta -un total de nou- són informatius.

En concret, des de l'1 de gener del 2014 fins al 30 de juny del 2016, la Generalitat ha obert expedients sancionadors a tres comerços gironins. Es tracta d'un bar de Vilafant, d'un restaurant de Maçanet de la Selva i d'un supermercat de Girona. Així mateix, ha sancionat per infracció de l'article 128 del Codi de Consum un supermercat de Girona amb una multa -de caràcter lleu- de 1.000 euros. El Departament d'Empresa recorda que acostuma a passar, com a mínim, més d'un any des que s'obre l'expedient sancionador fins que es presenta la resolució de la sanció.

Pel que fa als requeriments per infraccions de l'article 128 de Consum -l'àmplia majoria dels casos-, des de l'1 de gener del 2014 fins al 31 de desembre del 2015, el Govern ha obert expedients a 84 establiments gironins. Un sector que ha rebut força requeriments ha estat el dels bars, amb quatre expedients a Girona, tres a la Selva de Mar i tres més a Sils, dos a Maçanet, un a Calella de Palafrugell i un altre a Vilafant. El sector dels restaurants també ha concentrat aquests tipus de requeriments, amb set casos a Figueres, quatre a Roses, dos a Blanes, Llançà i Palafrugell -en cada municipi- i un a Girona.

Queviures i supermercats

Un altre sector que ha rebut part dels requeriments per infraccions de l'article 128 de Consum ha estat el de les botigues de queviures, amb dos expedients a Platja d'Aro i un a Blanes, Celrà i Salt (en cada cas). També el sector dels supermercats -els d'una superfície d'entre 400 i 2.499 metres quadrats- ha concentrat aquests requeriments, amb cinc casos a Girona, un a Figueres i un altre a Santa Cristina d'Aro. Així mateix, el comerç al detall ha rebut aquests requeriments, amb dos expedients a Banyoles i dos més a Vilobí d'Onyar, així com un a Castelló d'Empúries i un altre a Lloret de Mar.

Pel que fa als casos informatius, des de l'1 de gener del 2014 fins al 30 de juny del 2016, la Generalitat ha obert expedients informatius a nou establiments gironins. En la majoria dels casos, es tracta de bars i de supermercats. En concret, d'un bar de Castell d'Aro, un altre de Girona i un més de Puigcerdà, així com dos expedients en supermercats a Girona i un altre a Roses. El Govern també ha obert casos informatius a un restaurant de Palamós i a un comerç de vehicles d'Olot.