L'alcalde de Llívia posa nom a un cérvol i reclama que no el cacin

Elies Nova obre una campanya de signatures però Medi Ambient diu que és inútil perqué l'animal no està marcat

21.09.2016 | 00:00
El cérvol es va refugiar dissabte en un pis cèntric quan fugia dels caçadors.
El cérvol es va refugiar dissabte en un pis cèntric quan fugia dels caçadors.

La situació viscuda dissabte al matí, amb un cérvol refugiat en un balcó d'un pis cèntric de Llívia per fugir del setge dels caçadors, que va originar un gran rebombori a les xarxes socials i als mitjans de comunicació, sembla que no acabarà com un episodi simpàtic. Poques hores després que l'animal quedés novament en llibertat, l'alcalde de Llívia, Elies Nova, va engegar una campanya a Internet que, tot batejant el cérvol amb el nom de Llivi, demanava signatures perquè l'àrea de Medi Ambient del Govern l'exclogui dels permisos de caça.
El nom de Llivi no és gratuït. Així és com molts padrins i veïns de tota la vida del poble anomenen Llívia, en una parla que la comarca coneix com a cerdà. La campanya iniciada per Nova, sota l'eslògan «Salvem en Llivi», ha aconseguit un gran ressò a les xarxes socials i entre els veïns de l'enclavament, de manera que en poques hores va superar el centenar de signatures en el portal a Internet Change.org, especialitzat en campanyes populars. La campanya ha traspassat la frontera i també ha recollit adhesions des de l'Alta Cerdanya, on la història del cérvol també va tenir ressò. Nova ha apuntat la possibilitat d'aprovar una moció en favor de l'animal. La campanya, però, pràcticament no es podrà complir per raons tècniques, segons va anunciar ahir mateix un cap dels Agents Rurals del Pirineu, Llorenç Ricou.
Quan l'àrea de Medi Ambient del departament de Territori i Sostenibilitat atorga un permís de caça, no ho fa per a un exemplar en concret sinó per a un tipus d'animal, en funció del seu valor. Així, el cérvol que dissabte va quedar atrapat en un balcó de Llívia, un mascle d'uns cinc anys d'edat, no fugia d'una batuda que el perseguia de manera específica sinó que els caçadors amb tota probabilitat van continuar la batuda seguint altres exemplars. Llorenç Ricou ha argumentat que «l'animal ara és lliure i és impossible de distingir, no està marcat, de manera que si hi ha una batuda amb autoritzacions i hi ha aquest cérvol li dispararan, i si no, no... potser aquest o potser un altre tindrà els mateixos números».
La sort del cérvol de Llívia dependrà de per on es mogui, ja que a l'Alta Cerdanya i el Capcir n'hi ha més població, de manera que hi podria passar més desapercebut, per bé que també s'hi fan batudes.
El cérvol Llivi és un mascle d'entre quatre i cinc anys. No es pot considerar trofeu, que són els més valorats pels caçadors, perquè no tenia prou puntes, que marquen la seva edat, i no les tenia prou obertes, que en marca l'estètica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Pere Vila, el passat agost
Pere Vila guanya les primàries del PDC

Pere Vila guanya les primàries del PDC

La seva candidatura s'imposa amb el 80,28% dels vots a la de Marc Gafarot

L´embalsamador de Dalí és investit «senyoria» al museu de l´artista

L´embalsamador de Dalí és investit «senyoria» al museu de l´artista

Narcís Bardalet rep la creu de Segona Classe de l'Ordre Civil de Sant Raimon de Penyafort pel seu...

Un altre cérvol que va arrelar al poble

Un altre cérvol que va arrelar al poble

L'any 1957 Alp va acollir l'animal, quan va ser alliberat, que va conviure amb els veïns

Un cotxe xoca amb una màquina anivelladora a Llagostera

Un cotxe xoca amb una màquina anivelladora a Llagostera

La conductora del vehicle resulta ferida de gravetat i és evacuada a un centre sanitari

El primer barracó de l´institut Pla de l´Estany

El primer barracó de l´institut Pla de l´Estany

El centre confia que l´alumnat de Batxillerat es traslladi dimarts de l´edifici principal, ara...

Accedeixen a fer la planta de Sant Jaume de Llierca al polígon

Accedeixen a fer la planta de Sant Jaume de Llierca al polígon

L'Associació de veïns contra l'equipament ha programat una consulta popular per dissabte

Enllaços recomanats: Premis cinema