Els candidats a la presidència de l'Audiència de Girona -el titular del jutjat Mercantil número 1, Hugo Novales, el president de la secció quarta, Adolfo García Morales, i l'actual president, Fernando Lacaba- van posar ahir sobre la taula de la sala Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) el context polític de Catalunya per defensar les seves propostes.

Lacaba ha destacat el seu bagatge de 15 anys al capdavant de l'organisme per afrontar amb garanties «la difícil situació política en què es troben la demarcació de Girona i la comunitat autònoma». Per la seva banda, Novales ha garantit que donarà sortida a tots els conflictes judicials que es plantegin «aplicant la llei amb rigor i imparcialitat». García Morales també ha sol·licitat la confiança del CGPJ com a candidat a la presidència però amb un discurs més tècnic.

Els magistrats van realitzar intervencions d'uns 15 minuts en les que van exposar per separat les mancances i les fortaleses del sistema judicial a la demarcació i les seves propostes per fer una justícia més eficient. El primer a intervenir va ser el president de la secció quarta de l'Audiència de Girona, qui va explicar que el seu objectiu per als pròxims cinc anys passa per incrementar la confiança de la ciutadania a partir de «resolucions més ràpides i serioses». L'exposició de García Morales va ser la més tècnica de les tres i, entre d'altres coses, va destacar la necessitat de millorar la comunicació amb les institucions judicials exteriors per garantir la cobertura judicial al gruix de població estrangera. Així mateix, va denunciar la forta «mobilitat» dels treballadors judicials a la demarcació assegurant que aquesta situació genera molta «inestabilitat» a l'administració. En matèria d'infraestructures, va indicar que cal fer reformes en alguns edificis, com els jutjats de Santa Coloma de Farners.

El segon a intervenir va ser el candidat a la reelecció, Fernando Lacaba, que va presentar un projecte continuista basat en el seu bagatge al capdavant d'aquesta instància judicial. «El meu objectiu és seguir treballant de forma compromesa per tal que la justícia sigui més transparent, eficaç, comprensible i pròxima», va apuntar Lacaba, per afegir que cal que «els ciutadans confiïn més en el poder judicial». Durant la seva intervenció, va destacar l'experiència professional i personal acumulada al llarg dels seus tres mandats per afrontar «la difícil situació política en què es troba immersa la demarcació de Girona i la comunitat autònoma». Segons Lacaba, aquesta trajectòria suposa «un impuls per seguir mantenint la vigència del principi de legalitat constitucional i ordinària en col·laboració amb l'actual sala de Govern».

L'última de les intervencions dels candidats va anar a càrrec del titular del jutjat Mercantil número 1 de Girona, Hugo Novales, que va apuntar la necessitat de potenciar la transparència i la integració ciutadana a l'administració de justícia. «La informació als ciutadans és deficient i insuficient i podem fer que aquests interactuïn més amb l'administració per rebre informació complementària», va assegurar. Novales va fer referència al context sociopolític de la demarcació de Girona i Catalunya apel·lant a la independència del poder judicial i garantint que la seva candidatura donarà sortida «a tots els conflictes jurisdiccionals que es plantegin». «Ho farem sense cap tipus de tendenciositat ni d'animositat, aplicant la llei amb rigor però amb objectiva imparcialitat», va concloure.