Iniciativa per Catalunya denuncia sexisme en el premi Banyolí de l'Any

Cap representant de Junts per Banyoles-ERC, la CUP i ICV-IdB assistirà a l'entrega d'uns guardons que consideren elitistes i poc transparents

22.09.2016 | 16:13
Els guanyadors de la setena edició, celebrada l´any passat.
Els guanyadors de la setena edició, celebrada l´any passat.

l grup municipal d’ICV-Independents de Banyoles (ICV-IdB) denuncia sexisme en el premi Banyolí de l’Any i el seu incompliment de la Llei d’Igualtat entre dones i homes, un fet que ha notificat a l’Institut Català de les Dones. En opinió d’aquest partit, el nom del guardó impedeix el nomenament de dones, una afirmació que avala amb l’històric de premiats en les set edicions celebrades fins ara: sis homes i una entitat.

El portaveu d’ICV-IdB, Joan Luengo, va defensar que «l’administració pública no ha de fer ús del llenguatge sexista», tal com determina la llei esmentada. A més, Luengo va apuntar que la mateixa norma remarca «la igualtat d’accés de les dones en el món cultural». L’Ajuntament, amb majoria absoluta de CiU, convoca els premis Banyolí de l’Any des de 2009.

Dimarts, Iniciativa va entrar al registre de la Generalitat una carta dirigida a l’Institut Català de les Dones per demanar-li que revisi les bases dels premis i «denunciar que no hi ha igualtat d’oportunitats» en el guardó principal, el denominat Banyolí de l’Any. El partit vol que la institució emeti «un informe que acrediti que no s’incompleix la llei 17/2015 (d’igualtat efectiva de dones i homes»; però, si es vulnera li demana que recomani mesures de correcció.

A banda de la queixa d’ICV-IdB a la Generalitat, el premi Banyolí de l’Any també té el rebuig dels altres dos partits de l’oposició municipal, Esquerra Republicana i la CUP. Tots coincideixen a qualificar-lo d’elitista i cap representant assistirà a la vetllada. La manca de transparència en el procés d’elecció és un altre motiu de protesta de l’oposició que, segons va lamentar Iniciativa, mai ha pogut accedir a la llista de nominats ni a les actes de les reunions on es pren la decisió final. «La junta de portaveus decideix el guardonat i només hi participa CiU», va dir Luengo.

Ahir mateix, la portaveu del grup de la CUP, Sandra Pazos, publicava un tuit en el qual descrivia l’acte promogut per l’Ajuntament com uns «premis elitistes, per exhibir i fanfarronejar, a l’estil del PP valencià».

Carta oberta a Puigdemont
Per la seva banda, la formació majoritària a l’oposició, Junts per Banyoles-ERC, ha publicat al seu web una carta oberta adreçada al convidat principal de l’entrega de premis, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En el seu escrit, els republicans neguen que facin cap «boicot» i afirmen que el format dels guardons és «molt poc participatiu, poc transparent i fortament elitista», i lamenten la negativa de l’equip de govern convergent a modificar-lo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Els comerciants de Salt reclamen que els beneficis d´Ikea reverteixin en tota la vila

Els comerciants de Salt reclamen que els beneficis d´Ikea reverteixin en tota la vila

El teixit comercial reclama conèixer les condicions amb les quals la multinacional sueca arribaria...

Els rescats marítims a la Costa Brava creixen un 50 per cent

Els rescats marítims a la Costa Brava creixen un 50 per cent

Els Bombers han actuat enguany en 40 ocasions, és a dir, tretze més que l'any passat

Odissea per veure la mare malalta a Granada

Odissea per veure la mare malalta a Granada

Denuncien que una dona amb minusvalidesa perd un vol perquè la companyia no la va avisar d'un canvi

Detingut un coraller per envestir una embarcació dels Mossos d´Esquadra

Detingut un coraller per envestir una embarcació dels Mossos d´Esquadra

L'acusat, que té antecedents, estava pescant corall sense llicència i en zona prohibida

Segon intent de jutjar l´home que va ferir el sogre amb una destral a Palafrugell

Segon intent de jutjar l´home que va ferir el sogre amb una destral a Palafrugell

Va renunciar al seu advocat en el moment de començar el judici perquè considerava que era...

Enllaços recomanats: Premis cinema