Iniciativa per Catalunya denuncia sexisme en el premi Banyolí de l'Any

Cap representant de Junts per Banyoles-ERC, la CUP i ICV-IdB assistirà a l'entrega d'uns guardons que consideren elitistes i poc transparents

22.09.2016 | 16:13
Els guanyadors de la setena edició, celebrada l´any passat.
Els guanyadors de la setena edició, celebrada l´any passat.

l grup municipal d’ICV-Independents de Banyoles (ICV-IdB) denuncia sexisme en el premi Banyolí de l’Any i el seu incompliment de la Llei d’Igualtat entre dones i homes, un fet que ha notificat a l’Institut Català de les Dones. En opinió d’aquest partit, el nom del guardó impedeix el nomenament de dones, una afirmació que avala amb l’històric de premiats en les set edicions celebrades fins ara: sis homes i una entitat.

El portaveu d’ICV-IdB, Joan Luengo, va defensar que «l’administració pública no ha de fer ús del llenguatge sexista», tal com determina la llei esmentada. A més, Luengo va apuntar que la mateixa norma remarca «la igualtat d’accés de les dones en el món cultural». L’Ajuntament, amb majoria absoluta de CiU, convoca els premis Banyolí de l’Any des de 2009.

Dimarts, Iniciativa va entrar al registre de la Generalitat una carta dirigida a l’Institut Català de les Dones per demanar-li que revisi les bases dels premis i «denunciar que no hi ha igualtat d’oportunitats» en el guardó principal, el denominat Banyolí de l’Any. El partit vol que la institució emeti «un informe que acrediti que no s’incompleix la llei 17/2015 (d’igualtat efectiva de dones i homes»; però, si es vulnera li demana que recomani mesures de correcció.

A banda de la queixa d’ICV-IdB a la Generalitat, el premi Banyolí de l’Any també té el rebuig dels altres dos partits de l’oposició municipal, Esquerra Republicana i la CUP. Tots coincideixen a qualificar-lo d’elitista i cap representant assistirà a la vetllada. La manca de transparència en el procés d’elecció és un altre motiu de protesta de l’oposició que, segons va lamentar Iniciativa, mai ha pogut accedir a la llista de nominats ni a les actes de les reunions on es pren la decisió final. «La junta de portaveus decideix el guardonat i només hi participa CiU», va dir Luengo.

Ahir mateix, la portaveu del grup de la CUP, Sandra Pazos, publicava un tuit en el qual descrivia l’acte promogut per l’Ajuntament com uns «premis elitistes, per exhibir i fanfarronejar, a l’estil del PP valencià».

Carta oberta a Puigdemont
Per la seva banda, la formació majoritària a l’oposició, Junts per Banyoles-ERC, ha publicat al seu web una carta oberta adreçada al convidat principal de l’entrega de premis, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En el seu escrit, els republicans neguen que facin cap «boicot» i afirmen que el format dels guardons és «molt poc participatiu, poc transparent i fortament elitista», i lamenten la negativa de l’equip de govern convergent a modificar-lo.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

L´INE ordena als ajuntaments empadronar els ocupes

Així ho apunta en una consulta formulada per una regidora es tracta d'una indicació que havia fet...

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Salt vol crear una taxa pels habitatges buits o desocupats

Aquesta és una de les propostes que presentarà l'equip de govern en el ple d'avui sobre les...

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Dani Ramírez inaugura la Fira del Bolet d´Albanyà

Un cop realitzat el concurs de collita de bolets, el municipi d'Albanyà va celebrar ahir la Fira...

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Figueres lliura les distincions de la ciutat

Narcís Bardalet, els advocats i Josep Peñuelas, els guardonats

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

Tornar a la Garrotxa per viure i treballar

En els períodes crus de la crisi van haver d'emigrar i ara els joves han respost a la crida de...

Enllaços recomanats: Premis cinema