L'Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols ha enviat un comunicat de l'alcalde, Joan Casas, que textualment diu «Abans que jo fos escollit alcalde del municipi, o sigui en el mandat de Francesc Arnau Vila, ja es cobrava el 24% tot i que constava a l'ordenança corresponent el 20%». El pronom «jo» correspon a l'actual alcalde Joan Casas, que va accedir a l'Ajuntament el 1999. És a dir, fa 17 anys.

En aquest període, segons exposa el comunicat, «durant totes les legislatures en les quals he presidit l'Ajuntament, per tant des del mes de juliol del 1999, mai s'han modificat les Ordenances fiscals de plusvàlua».

L'escrit apunta que durant tots els anys l'ingrés de l'impost ha estat comptabilitzat a les arques municipals.

El comunicat de l'alcalde recorda que en data 28 de juliol d'aquest any, l'equip de govern va ordenar una revisió de les ordenances fiscals per tal d'aplicar bonificacions en la liquidació de plusvàlues. «Les bonificacions -segons apunta- estan pensades per quan el tribut afecta la primera residència, a persones amb baixos recursos i altres.

En el comunicat, l'alcalde indica que tant l'equip de govern com els tècnics municipals estan a la disposició dels veïns per tal de facilitar tota la informació i els aclariments que els demanin.

En referència, a la petició efectuada a l'Ajuntament pel grup Units per Sant Feliu-ERC-AM, l'alcalde ha convocat un ple extraordinari per al 6 d'octubre. La sessió estarà destinada a tractar el tema del tribut de les plusvàlues.

L'escrit de l'alcalde indica que la informació donada a la població pel Grup Units per Sant Feliu- ERC-Acord Municipal té la pretensió de crear confusió entre la població. Exposa que «intentant fer entreveure que l'equip de govern no actua bé». Defineix la informació com una manera de manipular per crear malestar i ho defineix com a «inadmissible».

El comunicat de l'alcalde és la resposta a un escrit que el grup opositor fa uns dies va repartir per la localitat. L'escrit de l'oposició apunta que el percentatge que l'Ajuntament aplica per calcular les plusvàlues és incorrecte i que ells han calculat que l'import final ha estat incrementat en un 20% respecte al que consta aprovat en els plens.

La informació de l'oposició deriva d'un informe de la secretària. L'informe apunta que el darrer ple, en el qual es va modificar l'ordenança, va tenir lloc el 4 d'octubre del 1997. La secretària fa constar que es reserva el dret de poder efectuar consideracions una vegada tingui un estudi més concret de tota la documentació referent al tribut de les plusvàlues.

Casas en el seu comunicat també explica que des del 2001 la gestió de les plusvàlues de Sant Feliu va ser gestionada pel Consell Comarcal de la Garrotxa i a partir del 2010 ho va fer el servei de gestió de la Diputació de Girona Xaloc.

Les plusvàlues són un tribut que graven les transmissions de propietats per vendes o per herències. Les administracions les calculen en base a una gradació d'anys, en els quals fins ara la idea era que tota propietat havia de pujar de valor en el temps. Ara, la crisi ha posat en qüestió el tribut a tots els ajuntaments, sobretot en primeres residències i herències.