La banyolina que va patir abusos: "Quants més serem, més força tindrem per canviar les coses"

S'ha atrevit a relatar-los en un llibre i arran de la publicació han sorgit més víctimes que volen unir esforços per conscienciar la societat

26.09.2016 | 07:12

La banyolina Meritxell Carpio ha relatat en un llibre els abusos que afirma haver patit en una escola de la ciutat els anys noranta quan tenia dotze anys. El seu agressor era un mestre del centre. Ho ha fet després d'anys de teràpia i amb la voluntat d'ajudar a altres persones que han passat pel mateix. Fa tres mesos que la seva història va sortir a la llum i des de llavors que ha rebut trucades i missatges de suport.

A banda d'una vintena de testimonis i de persones que afirmen haver patit maltractaments psicològics i físics, també hi ha tres dones que, com ella, asseguren haver patit abusos sexuals del mateix professor, a qui Carpio ha batejat en el llibre com a 'Teras' (en grec vol dir 'monstre'). "Està sortint molta més gent del que em pensava, hi ha molt de dolor i la gent té ganes de parlar-ne", assegura Carpio. Ara estan estudiant com unir esforços per conscienciar la societat.

Meritxell Carpio de 36 anys no ha volgut donar mai el nom real del professor ni tampoc de l'escola de Banyoles, conscient que tothom del seu entorn ja sap de qui es tracta. L'agressor ara té uns 80 anys. El llibre, titular 'L'inici del final' va sorgir durant la teràpia que va fer amb la seva psicòloga i de la necessitat de "treure tot allò que havia guardat durant anys i que no havia permès que sortir". Lluny de la revenja, assegura que el seu objectiu és intentar a ajudar a altres persones que han passat pel mateix. "Ell no ens va deixar decidir: ens va donar una cosa que no mereixíem, que no havíem d'haver viscut", afegeix Carpio.

Arran del llibre que s'ha autoeditat amb l'assessorament de la periodista Marta Bosch i on relata els abusos que va patir (maltractaments psicològics, físics i tocaments), Carpio ha rebut molts missatges i trucades de persones que li han expressat el seu suport. També n'hi ha d'altres que afirmen haver estat testimonis d'agressions físiques i maltractaments psicològics per part del mateix agressor. I destaca el cas de tres dones que, com ella, van ser alumnes del mateix professor i que van patir abusos sexuals. Uns delictes que ja haurien prescrit i que per tant no es poden perseguir penalment.

Carpio admet que "està sortint molta més gent del que es pensava" i que "hi ha molt de dolor" que encara ha d'acabar de sortir. És per això que sent que la seva primera batalla, la denúncia social del seu cas, està començant a arribar al seu final però que encara li'n queda una altra de molt més ambiciosa: la lluita contra els abusos perquè cap més infant passi pel que va viure. I és que, segon diu, de "Teras n'hi ha molts al món" i del que es tracta és de conscienciar a la gent perquè entenguin que aquestes situacions no es poden tolerar ni silenciar.

I és que una de les coses que més li han costat de pair, segons explica, és saber que hi ha hagut persones que sabien dels abusos i que no van dir res durant tots aquests anys. "Durant més de 30 anys va fer de mestre fins que es va jubilar i ningú va fer res per evitar-ho", lamenta amb amargor. És per això que a través del llibre vol que els lectors siguin conscients que això encara passa i passarà si no es fa res per evitar-ho. "No es tracta que ho entenguin sinó que sentin el que sent la persona que pateix els abusos i que després decideixi si vol mirar cap a un altre costat o denunciar-ho", conclou.

Estudien com unir esforços

Ara que s'ha creat aquest grup de persones, estan estudiant com unir esforços per lluitar contra els abusos. Estan en converses amb l'Associació Mans Petites, creada arran del cas dels Maristes de Barcelona, per veure com treballar plegats. El seu president, Manel Barbero –pare d'una de les víctimes-, participarà en la presentació del llibre 'L'inici del final' que aquest divendres es farà al Teatre Municipal de Banyoles amb la presència de l'autora. Seguidament es farà un debat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

El vent aixeca un fort onatge ahir en una platja propera a l'Escala
Un episodi de temperatures glacials intensificarà el fred a Girona

Un episodi de temperatures glacials intensificarà el fred a Girona

Els meteoròlegs preveuen mínimes per sota dels zero graus a qualsevol punt del país ?L'arribada...

Prop de 1.500 escolars de la Cerdanya es queden sense classe

Prop de 1.500 escolars de la Cerdanya es queden sense classe

Les escoles de la Cerdanya no van obrir ahir les seves portes a causa de l'onada de fred i mal...

Caçadors i animalistes es reuneixen a Camprodon per tractar «l´estrès animal»

Caçadors i animalistes es reuneixen a Camprodon per tractar «l´estrès animal»

L´ajuntament de Camprodon va organitzar la trobada per tal d´acostar posicions i aconseguir...

Cacen un conductor bala sense permís per tercer cop amb un Lamborghini

Cacen un conductor bala sense permís per tercer cop amb un Lamborghini

Els mossos el van interceptar a Sant Gregori a 170 km/h i, en revisar la documentació del vehicle,...

La tramuntana fa caure la sensació tèrmica per sota els 10 graus negatius

La tramuntana fa caure la sensació tèrmica per sota els 10 graus negatius

Al Pirineu el vent fa caure els termòmetres en picat i la previsió és que encara faci més fred...

Caçadors i animalistes es reuneixen a Camprodon per tractar «l´estrès animal»

Caçadors i animalistes es reuneixen a Camprodon per tractar «l´estrès animal»

?L'ajuntament de Camprodon va organitzar la trobada per tal d'acostar posicions i aconseguir...

Enllaços recomanats: Premis cinema