Palamós i Breda són els dos primers municipis gironins on les entitats socials gestionaran immobles cedits per la Generalitat provinents d'herències sense testament. Ahir, el Govern va signar un conveni amb la Taula del Tercer Sector per donar-li els habitatges que obtingui per aquesta via; un patrimoni que, en aquests moments, suma 32 finques urbanes.

L'acord entre l'administració i les organitzacions socials que treballen al territori s'emmarca en el Codi Civil català, segons el qual el Govern ha de destinar, de manera preferent, les finques d'herències intestades aptes per a programes socials d'habitatge a cobrir les necessitats de persones en risc d'exclusió residencial. Alhora, el conveni també dóna compliment a una de mesures del III Pla de Suport al Tercer Sector Social, que la Generalitat i la Taula van signar el 25 de juliol. En aquest punt, el Govern es va comprometre a contribuir a l'ampliació i la millora del parc de pisos de lloguer social.

De vendre'ls a cedir-los

Segons l'article 442-13 del Codi Civil de Catalunya, la Generalitat ha de destinar els béns heretats o el seu valor a l'assistència social o a institucions de cultura. Ahir, la Taula del Tercer Sector Social va explicar que, fins ara, el Govern venia aquests immobles i destinava els diners a entitats socials i culturals. El president de la Taula, Oriol Illa, va valorar positivament el canvi, tot remarcant que «els habitatges procedents d'herències intestades permetran seguir ampliant l'insuficient parc públic i privat d'habitatges socials del país»; perquè, va afirmar, «disposar d'un habitatge és clau per començar a sortir d'una situació d'exclusió».

Oriol Illa va signar el conveni amb el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i la consellera de Governació, Administracions públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. De moment, l'acord preveu que la Generalitat entregui la gestió de 32 immobles a l'Agència d'Habitatge de Catalunya perquè els assigni a les entitats de la Xarxa d'habitatges d'inserció que pertanyen a la Taula del Tercer Sector Social. El destí d'aquests pisos serà atendre persones que es trobin en situació de risc i emergència social.

De la trentena de finques cedides, només 2 són a Girona: a Palamós i a Breda. Pel que fa a la resta, 6 estan a Barcelona, 5 a l'Hospitalet de Llobregat, 3 a Balaguer, 2 a Tortosa i 1 a Cambrils, Canovelles, Ripollet, Sallent, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans, Àger, Artesa de Segre, Lleida, Tremp, el Vendrell, l'Arboç i Vila-Rodona.