Els criadors de cavalls de la Cerdanya i el Pirineu han alertat el Govern que, si la política general vers el sector de la ramaderia no canvia, no podran continuar fent la gestió diària del territori.

Representants ramaders de la Cerdanya es van reunir la setmana passada amb el Departament d'Agricultura per fer-los entendre que necessiten recuperar les ajudes com a compensació per la feina de manteniment del sotabosc. Estan recelosos que es dediquin diners públics a la fauna salvatge, com ara l'ós, el llop o el voltor, en un moment de pèrdua d'altres ajuts per als ramaders.

Amb la reforma de les subvencions europees PAC, els criadors cerdans han perdut la de la neteja dels boscos i prats del Pirineu. De mitjana, la setantena d'explotacions de cavalls dels 135 socis de l'Associació de Criadors de Cavalls de la Cerdanya rebien uns 1.500 euros anuals. L'ajuda es fixava en funció de les hectàrees pasturades i el nombre d'eugues, de manera que alguns podien cobrar 1.000 euros i d'altres 3.000 o més, segons va explicar el president de l'entitat, Pere Tor.

La subvenció ha durat cinc anys i ha estat suprimida paral·lelament a la disminució i eliminació d'altres. Així, el Govern ha retallat les ajudes a la ramaderia ecològica al voltant del 60%, la qual cosa fa quasi inviable el negoci ecològic. A la Cerdanya hi ha una quinzena d'explotacions ecològiques, segons va apuntar Tor.