L'atleta Esther Guerrero és la primera dona que ha guanyat el premi Banyolí de l'Any, una fita que s'ha produït en la vuitena edició dels guardons i després de set convocatòries guanyades per homes, amb l'excepció d'una entitat.

La proclamació de la primera «banyolina de l'any» ha estat precedida de crítiques de l'oposició municipal -Junts per Banyoles-ERC, la CUP?i ICV-, que ahir no va assistir a l'acte d'entrega perquè consideren que es tracta d'uns premis sexistes, elitistes i poc transparents. L'Ajuntament de Banyoles, amb majoria absoluta convergent, és l'impulsor dels guardons.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va presidir una vetllada que va presentar el periodista Josep Puigbó i va aplegar més de 300 persones. Davant l'amenaça de pluja, es va traslladar del claustre del monestir de Sant Esteve al pavelló de la Farga i, després d'un sopar, la nit es va completar amb una actuació de l'Ateneu Gospel.

A més de donar-li nom, el Banyolí de l'Any és el premi més important d'una convocatòria que inclou tres categories i reconeixements més: la Trajectòria Personal, la Millor Iniciativa Social i la Millor Iniciativa Empresarial. En cadascuna d'aquestes, es van distingir l'industrial i avicultor Miquel Callís i Prat, la religiosa Rosa Dilmé i Brugada i l'empresa Baby Bites, respectivament.

Mèrits esportius

Després de participar en les Olimpíades de Brasil, l'atleta Esther Guerrero es va convertir ahir en la primera Banyolina de l'Any de la història dels guardons. A l'hora de destacar els seus mèrits, es va ressaltar el seu lideratge en la sèrie dels 800 metres als Jocs Olímpics, fins a la recta final, on va assolir una tercera posició que la va deixar a les portes de les semifinals. També es va recordar que, aquest estiu, la banyolina va revalidar el títol dels 800 metres llisos al Campionat d'Espanya absolut.

Pel que fa al guanyador del premi a la Trajectòria Personal, Miquel Callís, entre 1979 i 1983 va ser regidor de l'Ajuntament de Banyoles. El seu currículum també inclou la vicepresidència del Club Esportiu Banyoles i la presidència la Federació Avícola Catalana.

La religiosa dominica i treballadora social Rosa Dilmé i Brugada, a Ruanda des de fa 43 anys, va rebre el guardó a la Millor Iniciativa Social. La seva tasca humanitària a favor de persones desafavorides, en una ciutat situada a 60 quilòmetres de Kigali, ha motivat el reconeixement de Dilmé.

Finalment, la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a Baby Bites, un projecte que Sofia Marquès i Andrea Durall van posar en marxa a Banyoles el 2013, actualment amb onze treballadors directes i una activitat centrada en el sector del nadó. Durant l'entrega del premi es va destacar l'increment de la seva facturació i el seu sistema de venda, a través internet, amb distribuïdors a l'Estat i importadors de 40 països d'arreu del món.

En consideració de l'Ajuntament de Banyoles -que té el suport de diferents entitats-, la progressió de la Nit dels premis des de la seva creació el 2009, pel que fa a l'assistència al sopar de concessió, «la consolida com una cita social de referència a la ciutat, que reconeix públicament la tasca que fan persones, empreses, entitats o associacions del municipi i del Pla de l'Estany».