El Departament d'Agricultura de la Generalitat triplicarà les fumigacions aèries contra la plaga de processionària que ha augmentat i afecta nombrosos boscos de pins de Catalunya. Aquesta situació afecta les zones forestals de les comarques de Girona, on enguany les altes temperatures han evitat la mort de moltes erugues que, a més, van sortir de la bossa abans d'hora.

Segons ha informat el Govern, per portar a terme aquestes fumigacions, que començaran la setmana que ve sobre 20.000 hectàrees de boscos a 43 municipis de les 12 comarques més afectades, utilitzaran un producte biològic.

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un lepidòpter defoliador que, a més d'ocasionar danys de consideració en extensions importants de boscos de pins, origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.

Meteorologia favorable

Les condicions meteorològiques dels últims anys a Catalunya, amb hiverns i tardors molt temperats, han fet que la mortaldat de les erugues hagi estat molt inferior a les habituals, amb el resultat d'un important increment d'aquesta plaga.

Segons la Generalitat, el producte que s'utilitzarà és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki), compatible amb l'agricultura ecològica i no està classificat com a tòxic, irritant ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, les fumigacions s'ajustaran a la legislació vigent, que prohibeix els tractaments aeris a menys de 100 metres de zones habitades.

La selecció de les zones a tractar s'han prioritzat considerant diferents paràmetres com el grau d'afectació de l'any anterior, la reiteració de les afectacions o l'impacte paisatgístic, entre d'altres. La Generalitat ha informat les associacions de persones afectades per sensibilitat química múltiple, així com apicultors i titulars d'explotacions ramaderes ecològiques i als ajuntaments, que rebran tractament.

L'hivern passat, els danys que va produir la processionària van ser molt considerables en diferents llocs de Catalunya. Segons les prospeccions efectuades pels agents rurals, de les 725.000 hectàrees de diferents espècies de pins que hi ha a Catalunya, unes 150.000 estaven afectades en diferents graus i més de 20.000 en el grau més elevat. Per aquesta raó, segons Agricultura, existeix una alta probabilitat que l'hivern que ve els danys "tornin a ser extraordinaris", amb els consegüents perjudicis socials, econòmics i ambientals.

Això, sumat a les peticions de nombrosos ajuntaments, ha fet que la Generalitat hagi decidit triplicar la campanya de control d'aquesta plaga. La campanya de fumigació començarà la setmana que ve i està previst que acabi a final d'octubre.

Un insecte autòcton

La processionària és una plaga autòctona que afecta principalment els pins i els seus principals perjudicis afecten les persones -cosa que provoca reaccions al·lèrgiques, urticàries...- i els animals -bestiar i, sobretot, gossos-, ja que els arbres generalment es recuperen, encara que perden molta vitalitat i poden arribar a quedar totalment defoliats. Segons els biòlegs, la processionària és un insecte autòcton que no es pot eradicar i que, en determinades circumstàncies, les poblacions augmenten i es converteixen en una plaga.