Sota el títol de Forquilla a la carretera, el dominical del prestigiós diari britànic Financial Times recollia -precisament- l'11 de setembre passat un reportatge sobre, en teoria, la gastronomia catalana, que en realitat era exclusivament sobre la cuina de les comarques de Girona. El subtítol era prou eloqüent: "Des de restaurants amb estrella Michelin fins a cabanes de pescadors a tocar de la platja, Catalunya ho té tot. Paul Richardson fa un viatge de gurmet per la Regió Europea de la Gastronomia d'aquest any". Catalunya potser ho té tot, però Richardson es va limitar a conèixer la restauració gironina. El seu tour de quatre dies va donar com a resultat un reportatge a tota plana en el qual no escatima elogis cap als restaurants, hostals, mercats, comerços i vinyes que va visitar.

Paul Richardson és un reconegut periodista i crític gastronòmic britànic. En l'article de l'11 de setembre passat, que ocupa tota una pàgina (gran pàgina, com és tradicional en els diaris anglesos) del Financial Times, hi surten destacats en un requadre Mas Lazull (Roses), Ca l'Arpa (Banyoles), Mercat del Lleó (Girona), Set de vins (Girona), El Celler de Can Roca (Girona), Hostal de la Granota (Sils), Toc al Mar (Aiguablava), El Motel (Figueres), Espai del peix (Palamós), El Racó de Madremanya (Madremanya), Bonay (Peratallada), La Vinyeta (Mollet de Peralada) i Miramar (Llancà).

Richardson, entusiasmat

El reportatge va il·lustrat amb una desena de fotografies, entre les quals hi ha vistes de Madremanya, el port de Palamós, la gelateria Rocambolesc, La Vinyeta, el mercat del Lleó i el restaurant Miramar.

En el text, Richardson es mostra entusiasmat amb el gran nombre de restaurants gironins que tenen també habitacions, així com en les peculiaritats gastronòmiques de la zona (així descriu el suquet als seus compatriotes: rockfish and potato in the catalan style), però també té temps d'admirar la bellesa de poblets com Madremanya i Peratallada, o de descriure com en la ciutat de Girona -que compara amb poblacions de la Toscana o la Provença- pot passar en pocs metres de comprar anxoves i formatge al mercat del Lleó a visitar botigues de xocolates, degustar vins al Vadevins o menjar un gelat a Rocambolesc. No falta, per descomptat, un àpat al Celler de Can Roca i una conversa amb Joan Roca, a qui li demana un lloc de cuina tradicional, un bon mercat i un menjar que no pugui deixar de provar: "Hostal La Granota, mercat de St. Feliu de Guíxols i gamba de Palamós", és la resposta. A més de l'alta gastronomia hi tenen cabuda la cuina tradicional, així com vi de l'Empordà, ous ecològics, botifarra dolça i inclús uns fantàstics fideus rossejats que li van preparar a Palamós.

Una promoció turística que, si s'hagués hagut de pagar, hauria costat molts diners