L'Ajuntament de les Planes d'Hostoles està en procés de decidir a què destina els diners recollits per la imposició de 300 multes a conductors que havien deixat el cotxe mal aparcat en els camins que duen a les gorgues del riu Brugent. L'alcalde, Eduard Llorà, ha avançat que dedidiran comprar els elements de senyalització que el proper estiu haurien d'evitar noves sancions a la gent que passa l'estona als gorgs per haver aparcat malament.

L'alcalde explica que la idea de destinar la recaptació dels diners de les multes la tenien presa de feia temps. "Els ingressos han de revertir en millores d'accessibilitat i senyalització dels espais", indica. Per tant, l'Ajuntament -segons el batlle- ara està fent un pla destinat a escollir les mesures primer per evitar que l'any vinent no hi hagi tanta gent que aparqui en llocs que no es pot i per millorar els accessos als gorgs.

Segons Llorà, l'Ajuntament treballa en diferents tipus de senyalització. En la seva opinió, s'ha de reforçar la senyalització turística i també els senyals de mobilitat: direccions prohibides, zones de prohibit aparcar i zones d'aparcament. Pel que fa a la senyalització turística, Llorà ha indicat que cal una adequació a les necessitats actuals: és a dir, fer-les accessibles a l'heterogeneïtat dels visitants de les Planes. Segons recorda, abans hi havia un turisme autòcton de tradició que cada estiu era fidel a passar les vacances a la localitat, mentre que ara hi ha un turisme més internacional que, procedent de la Costa Brava i de Girona ciutat, s'acosta a passar un dia més a les Planes. "El que hem de mirar -indica Llorà- és que si hi ha tanta gent que no aparca bé almenys que no sigui per un tema de senyalització".

Llorà qualifica d'"excessiu" el nombre de sancions imposades durant el mes d'agost. L'alcalde recorda que el vigilant no s'estava tot el dia al costat del camí per veure els cotxes mal aparcats, sinó que només hi anava unes hores al matí i a la tarda i tot i això va posar més de 300 multes en un sol mes. "No hem estat molt intensius a l'hora de posar multes", valora. També ha comptat que haurien pogut posar moltes més multes.

Llorà deixa clar que l'Ajuntament no es mou per ànim recaptatori. Segons ell, el consistori busca que la gent no aparqui en llocs on és impossible posar impediments físics per evitar que la gent hi aparqui. Sobre els impediments físics, Llorà indica que en moments determinats hi ha vehicles que necessiten pujar al voral. "Estem parlant d'una carretera on passen tractors i camions que no és estrany que hagin de pujar al voral", assenyala.

Llorà també apunta que en algunes ocasions hi han hagut de passar camions de bombers. En aquest sentit, indica que es tracta d'una zona molt allunyada de l'àrea urbana, on també és impossible l'aplicació d'elements electrònics, com ara cartells, sensors, càmeres o emissors de senyals acústics. I assenyala: "No tenim corrent per posar segons quin tipus d'elements allà".

Segons l'alcalde, el problema està en el fet que els vehicles mal aparcats obstrueixen el pas dels camions i els tractors que es dirigeixen a les granges i les fàbriques que tenen en el camí dels gorgs l'únic accés. Llorà considera que, tot i les sancions, no hi ha hagut conflictes entre els turistes i el vigilant.