La Garrotxa i el Ripollès lideren les donacions de sang per habitant

Les dues comarques superen les 60 per cada mil ciutadans perquè l'estructura dels nuclis de població afavoreix l'èxit de les col·lectes

28.09.2016 | 07:28
Una campanya de donació a Girona, en una imatge d´arxiu.
Una campanya de donació a Girona, en una imatge d´arxiu.

Les comarques de la Garrotxa i el Ripollès van liderar de nou les donacions de sang per habitant a la regió sanitària de Girona durant el 2015. Segons les dades del Banc de Sang i Teixits, durant l'any passat al Ripollès es van registrar 1.511 donacions, cosa que suposa 61,92 per cada miler d'habitants, i a la Garrotxa, 3.577, és a dir, 63,91 donacions per cada mil persones, un índex de donació que pràcticament duplica la mitjana de la regió sanitària. Amb 26.310 donacions a les comarques gironines durant el 2015, el Banc de Sang va comptabilitzar un índex de 36,15 donacions per cada miler de gironins.

Pel que fa a la tercera comarca amb un índex més elevat de donacions sanguínies en proporció als seus habitants, és el Pla de l'Estany: 45,33 donacions l'any per cada mil habitants, és a dir, 1.459 en total.

La Selva, amb 6.317 donacions durant el 2015 -xifra que equival a 38,56 donacions sanguínies per cada mil selvatans- i l'Alt Empordà, amb una xifra total de 4.317 donacions i un índex de 32,09 per cada mil habitants són les següents comarques a la llista.

A la part més baixa s'hi situen el Baix Empordà i el Gironès. En el primer cas, els baixempordanesos van realitzar 3.936 donacions durant el 2015, el que representa 30,72 per miler d'habitants, i en referència al Gironès, les dades del Banc de Sang indiquen que les 5.193 donacions de l'any passat es van traduir en un índex de 27,51 per cada mil persones.

«La Garrotxa i el Ripollès sempre se situen entre les comarques que més sang donen», explica el director del Banc de Sang de Girona, el doctor Joan Profitós, que posa com a exemple l'èxit de les campanyes de donació sanguínia que s'organitzen a Ripoll, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses o Pardines, «un nucli amb uns 200 habitants on, amb col·lectes per Pasqua i a l'estiu aconseguim entorn d'una trentena de donacions, amb donants del poble i visitants».

Un altre exemple paradigmàtic, indica, és el cas de la marató d'Olot, una col·lecta que s'organitza cada dos anys i on es poden arribar a obtenir 1.300 donacions en un sol dia. «És una de les campanyes que més recol·lecten a tot Europa», puntualitza.

El motiu de l'èxit de les campanyes de donació sanguínia en aquestes dues comarques, explica Profitós, és que estan formades per nuclis de població ben definits. «El que més ajuda a engrescar la gent en la donació de sang, sovint és el boca-orella, i això on té més efecte és en els nuclis ben cohesionats», continua.

«En aquests casos, l'acció del delegat del Banc de Sang és molt útil, mentre que fomentar la donació en municipis com Girona, Salt, Blanes o Lloret, per exemple, costa més. Com més gran és el municipi, més dificultat per fer arribar el missatge i que el donant s'acosti al centre de donació», detalla el responsable del Banc de Sang a Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Banyoles pot castigar el mal ús de papereres i contenidors amb multes de fins a 3.005 €

Banyoles pot castigar el mal ús de papereres i contenidors amb multes de fins a 3.005 €

L'Ajuntament ha posat en marxa una campanya contra l'incivisme basada en adhesius informatius

Què fer aquest divendres a les comarques gironines

Què fer aquest divendres a les comarques gironines

Teatre, concerts, les festes de Sant Martirià a Banyoles i actes solidaris a la nostra selecció

Tres detinguts a Girona en una operació contra el tràfic internacional de marihuana

Tres detinguts a Girona en una operació contra el tràfic internacional de marihuana

Utilitzaven mules per transportar la droga cap a Alemanya - S'han fet escorcolls a Salt i...

L´olotí Josep Maria Padrosa és nomenat gerent de l´hospital de la Garrotxa

L´olotí Josep Maria Padrosa és nomenat gerent de l´hospital de la Garrotxa

Es va veure envoltat de diverses polèmiques quan era director del CatSalut, arran del seu pas per...

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

La població gironina només augmentarà un 0,4% en 15 anys i serà molt més vella

L'any 2031, la franja d'edat d'entre 34 i 45 anys es reduirà fins al 39,6% i la que superarà els...

Enllaços recomanats: Premis cinema