La sequera continuada dels darrers anys obliga l'Ajuntament de les Planes a fer una captació al costat dels dipòsits. Segons ha explicat l'alcalde, Eduard Llorà, els dipòsits de les Planes en part s'omplen de dues captacions d'aigua rodada que per gravetat baixa de les muntanyes que envolten el poble.

Ha explicat: «És una aigua canalitzada que baixa de la muntanya i ha anat minvant, no solament en els darrers anys de sequera, sinó que és una tendència dels darrers anys que ja ens va obligar a fer algunes actuacions». En aquest sentit, ha recordat que el 2014, l'Ajuntament ja va fer una acció per tal d'aprofitar millor l'aigua que baixava, però va ser insuficient.

Ha apuntat que l'escassetat d'aigua ha provocat que hagin hagut d'incrementar la captació de pous, amb bombes elèctriques. Llorà ha definit: «En èpoques que hi ha sequera i que no ha plogut com és habitual es nota molt i hem d'estirar molt dels pous municipals i això fa que gastem molta energia».

La solució -segons ha explicat- serà captar l'aigua d'una deu que han localitzat al costat dels dipòsits, situats al costat de l'església parroquial i propers a la falda de la muntanya.

La novetat és que faran pujar l'aigua de la deu amb una bomba impulsada per energia solar. «L'aigua ens sortirà gratuïta, perquè aprofitarem l'energia solar per treure-la», ha considerat Llorà.

L'alcalde de les Planes ha explicat que la bomba moguda per energia solar està finançada en una part pel Pla d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES) de la Diputació de Girona. Per cobrir l'altra part del finançament -segons Llorà- han demanat una subvenció a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

Llorà ha indicat que preveuen disposar de la captació, de la bomba i de les plaques solars en el decurs del primer trimestre del 2017.

Energia sostenible

Instruments com les plaques solars de les Planes estan destinats a apaivagar els efectes del canvi climàtic. La transformació ambiental cada dia es fa més present en la vida quotidiana dels habitants de la Garrotxa. Es tracta d'una comarca coneguda per les humitats, les boires, el plugim i les pluges de llevant persistents.

En els darrers anys, els períodes de calor d'estiu s'han allargat i accentuat, els hiverns han estat suaus i les pluges han estat breus encara que, en ocasions, molt fortes. Evidències del canvi climàtic han provocat la reclamació per part del grup municipal d'ERC a Olot de l'aplicació de totes les accions previstes en el pla d'energia sostenible comarcal i local.

El Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) també ha activat un pla d'aplicació d'energies sostenibles a edificis públics. Ha efectuat accions concretes al pavelló d'Argelaguer i al centre cívic de Tortellà i a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa.

El canvi climàtic ha sobrepassat l'àmbit de la iniciativa pública i els consells dels tècnics dels SIGMA que havien semblat indicacions per un futur llunyà s'han concretat. Una de les recomanacions del pla d'energies comarcal era el de canviar els cultius. Per exemple, apostar per cultius amb menys necessitat d'aigua i més de sol que els actuals.

La realitat és que en els camps de la Vall de Bianya situats al costat de la N-260 han aparegut peus de cep i és d'esperar que creixin i la plana de Bianya tingui una transformació visual. És a dir, que els cultius de moresc es canviïn per raïms, d'altra banda i segons els experts molt més rendibles que el blat de moro.