Un grup de veïns de Besalú ha impulsat una plataforma per a la transparència del municipi. El grup ho va comunicar ahir a l'Ajuntament, a través d'una instància que es va lliurar a la secretària-interventora del consistori. En el document, la plataforma ciutadana exposa que -emparant-se en la Llei de Transparència de Catalunya- s'ha formalitzat aquesta taula, que es presenta sota les sigles de TPT Besalú. El grup, que està assessorat per l'advocat gironí Joan Comas, pretén que els veïns del municipi s'hi dirigeixin per plantejar preguntes a l'Ajuntament.

«L'objectiu és tenir un canal per exercir els drets de la Llei de Transparència», explica el portaveu de TPT Besalú, Xavier Masó, que afegeix: «Volem esvair rumors preguntant sobre algunes actuacions del consistori». Per fer-ho, la plataforma farà arribar a l'Ajuntament -mitjançant el seu portaveu- les qüestions que els veïns plantegin. De moment, en la instància que es va entregar ahir, el grup demana reunir-se amb l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, així com amb la resta de regidors.

També sol·licita que, per poder formular les preguntes en el marc temporal correcte, es facilitin les actes dels plens municipals que no estan publicades a la pàgina web del consistori. En concret, les actes dels primers 20 anys dels mandats de Guinó com a alcalde, que ocupa el càrrec des del 1995 i que -com subratlla TPT Besalú- ha assumit simultàniament les regidories estratègiques: urbanisme, hisenda, seguretat ciutadana i comunicació. Així mateix, la instància demana a la secretària-interventora que certifiqui que la informació donada a la plataforma sigui verídica.

Masó remarca que l'origen de TPT Besalú va començar fa més de dos anys després que alguns veïns apuntessin sobre possibles irregularitats de l'equip de govern, «fruit de l'opacitat» de l'Ajuntament. En aquesta línia, recorda que, abans de l'aprovació de la Llei de Transparència, el consistori no publicava les actes dels plens ni els edictes de les licitacions de les obres. De fet, la població no disposa de cap partit a l'oposició, ja que l'última vegada que es va presentar un grup per competir contra la candidatura de CiU liderada per Guinó va ser en les eleccions municipals del 2007.

També subratlla que el municipi no ha disposat de butlletins informatius i que ha anunciat les notícies de l'Ajuntament sempre pel mateix canal. Per això, Masó avança que algunes de les qüestions que es volen formular al consistori -a través de la plataforma- faran referència a la comptabilitat i al deute real de Besalú.

«La por de preguntar»

Així mateix, es pretén aclarir en quin període de temps l'Ajuntament no ha tingut ocupada la plaça oficial de secretari-interventor. «L'enemic a batre no té càrrecs ni cognoms. És la por de preguntar», remarca Masó, que reivindica: «Preguntar no és cap delicte. El delicte podrien arribar a ser-ho algunes respostes». També assegura que el caràcter personal de Guinó ha generat «cert recel» entre els veïns a preguntar i afegeix que la posada en marxa de TPT Besalú no és per acusar, sinó per «vetllar que no es facin falses acusacions».

La plataforma recorda que Guinó ha treballat en l'àmbit del dret administratiu i administració local, de manera que «disposa de preparació» i confia que «no es poden haver produït irregularitats». TPT Besalú convida els veïns a enviar preguntes a tptbesalu@gmail.com o a través del telèfon 684 451 551.