L'embalsamador de Dalí és investit «senyoria» al museu de l'artista

Narcís Bardalet rep la creu de Segona Classe de l'Ordre Civil de Sant Raimon de Penyafort pel seu treball de forense

30.09.2016 | 07:13
Narcís Bardalet rep la felicitació de Fernando Lacaba
Narcís Bardalet rep la felicitació de Fernando Lacaba

L'exdirector de l'Institut de Medicina Legal i Forense de Girona Narcís Bardalet va rebre la creu distingida de Segona Classe de l'Ordre Civil de Sant Raimon de Penyafort que li va concedir el Ministeri de Justícia el 2 de desembre. El guardó, que reconeix la seva tasca al servei de l'Administració de Justícia, va ser proposat pel president de l'Audiència Provincial, Fernando Lacaba.

El forense Narcís Bardalet es va situar ahir entre la mort i el surrealisme per ser distingit amb la creu de segona categoria de l'Ordre Civil de Sant Raimon de Penyafort. L'home que va embalsamar Dalí va ser condecorat al pis situat entre la cripta on està enterrat l'artista i la cúpula del museu dedicat al geni. Un acte radicalment realista que agraeix la intensitat amb què ha viscut la professió i l'entrega absoluta a la mateixa, que ha esdevingut per ell gairebé un sacerdoci. Cap altra afició se li reconeix tret de la medicina -la dels vius i la dels morts, perquè també és pediatra-, el Reial Madrid i els cigars.

Que amb la seva feina sempre ha estat al servei de la Justícia és indubtable vista la seva biografia, que va ser diseccionada (no per ell, curiosament) pels ponents. Recordaven els degans dels col·legis d'advocats de Girona (Carles McCragh) i Figueres (Joan Ramon Puig Pellicer) com ha creat escola «gironitzant de forenses l'Institut de Medicina Legal» i ha exercit sempre amb lleialtat, com acredita la col·laboració amb el CNI revelada el dia que es va jubilar.

Encara que sempre ha dut bata blanca i mai toga negra, Bardalet és un jurista. Això s'entén bé quan el tinent-fiscal, Francisco Soto, es pregunta retòricament «a veure qui és el guapo que li diu que no al doctor Bardalet». Qui l'ha vist fent de pèrit sap que «has sigut pare de moltes sentències» perquè el seu criteri ha sigut determinant. Ho va remarcar també el president de l'Audiència Provincial, Fernando Lacaba, dient que el «rigor dels teus dictàmens medicoforenses és reconegut per tots els operadors jurídics».

Els més de 150 assistents a l'acte van entrar al Museu Dalí per veure condecorar un professional i van sortir homenatjant una institució. Perqué en això s'ha convertit l'ara senyoria Bardalet, que ahir va rebre la medalla de mans del president de l'Audiència, qui va proposar el seu nomenamet a tal distinció perquè es tracta d'un «jurista excel·lent» (Lacaba). El forense va repassar la seva biografia i va marxar confessant el cadàver que més l'ha impressionat: el general Prim. Una pregunta : «i la saviesa del cervell on va?». I un desig que parafrasejava Baltasar Gracián: «Bona arribada a port».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Comarques

Cinc propostes d´oci per aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Cinc propostes d´oci per aquesta tarda-vespre a les comarques gironines

Concert de Manuel Carrasco, conferències, exposicions i tallers gastronòmics

Com si els pares passessin llista a classe

Com si els pares passessin llista a classe

Una empresa gironina desenvolupa una APP que facilita la gestió de dades als docents i l'accés a...

Celrà recull 2.000 bosses de deixalles al mes de veïns que no fan el porta a porta

Celrà recull 2.000 bosses de deixalles al mes de veïns que no fan el porta a porta

S'enfronten a sancions de fins a 120 euros si no fan bé la recollida i l´Ajuntament té detectades...

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

La CUP diu que Sant Gregori beneficia un exalcalde oferint-li la venda d´un solar

L'Ajuntament ha ofert un terreny urbanitzable a Joaquim Vidal, una operació que els cupaires...

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

Primera assemblea de la nova executiva del PDECat a Girona

El?Partit Demòcrata va presentar el nou president i la nova direcció als seus associats de la...

Enllaços recomanats: Premis cinema