L'Associació Espanyola de Farmacèutics Homeòpates (Aefhom) no ha fet esperar el seu contraatac al grup de farmacèutics que han sol·licitat al Ministeri de Sanitat que retiri el seu aval a l'homeopatia per tractar-se, al seu entendre, d'una pseudociència. L'Aefhom ha tret l'artilleria per defensar que les institucions farmacèutiques oficials consideren l'homeopatia i els seus medicaments «com una part més de l'arsenal terapèutic habitual a les farmàcies», quelcom que els professionals agrupats @Farma_Ciencia pretenen combatre.

L'Aefhom reivindica l'eficàcia i la solvència d'aquesta disciplina en primer lloc perué «els medicaments homeopàtics estan regulats» per directives europees i a Espanya pel Reial Decret Llei 1/2015 que els fa legals. «Per això, i com passa amb la resta dels medicaments, són de dispensació exclusiva en farmàcies».

En un comunicat remès als mitjans de comunicació, l'Aefhom treu pit i posa en qüestió els escèptics d'aquesta teràpia indicant que l'homeopatia «compta amb l'aval i la col·laboració de totes les vocalies d'homeopatia i plantes medicials» dels col·legis farmacèutics espanyols. De fet, el Consell General dels Col·legis Oficials de Farmacèutics també contempla aquesta teràpia alternativa i per aquesta raó la carta oberta dels membres @Farma_Ciencia s'adreçava a aquest òrgan precisament per tractar de foragitar l'homeopatia de tots els col·legis oficials i retirar-li qualsevol suport científic.

Les espases estan en alt entre els professionals perquè la divisió entre partidaris i contraris és molt profunda, d'aquí que l'Aefhom indiqui la importància d'«estar oberts al diàleg i promoure una medicina més integrativa, en la que es puguin contemplar tots els abordatges terapèutics».

D'altra banda, l'Aefhom posa de manifest que, al final, els pacients «tenen dret a sol·licitar al seu farmacèutic el tractament que desitgen» i remarquen que la mateixa Organització Mundial de la Salut recomana en el seu pla estratègic 2014-2023 «la integració d'aquesta terapèutica en els sistemes assistencials i educatius».

Els partidaris d'aquesta teràpia són conscients que es desconeix el mecanisme d'acció dels productes homeopàtics però asseguren que això no la invalida perquè ajuda els pacients.