El Pla de l'Estany ha recuperat i senyalitzat 11 elements del patrimoni històric de la comarca que havien quedat en desús o abandonats, com ara pous de glaç, fonts o rajoleries. El projecte ha estat possible gràcies a la iniciativa altruista d'un grup de voluntaris, majoritàriament jubilats, vinculat al Centre d'Estudis Comarcals de Banyoles (CECB) i al Centre Excursionista de Banyoles (CEB).

Els treballs de neteja s'han realitzat els últims mesos amb el vistiplau del Consell comarcal i els ajuntaments, amb els quals s'ha firmat un conveni de col·laboració per impulsar accions de protecció, neteja i senyalització d'espais i construccions històriques.

Tots els elements de patrimoni històric recuperats han estat senyalitzats amb un plafó informatiu, l'últim dels quals es va col·locar ahir al matí a la font de Can Janic, a Palol de Revardit. En aquests panells que ha instal·lat i que mantindrà el Consell comarcal es donen els detalls més destacats de l'espai, com ara el seu any de construcció o la funció que tenia en el passat.

El president del Consell del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, va destacar que la recuperació d'aquests espais de patrimoni històric no hauria estat possible sense la «suma d'esforços».

A partir d'ara, els onze espais recuperats formaran part de l'oferta turística del Pla de l'Estany. Per tal de promoure'ls, cada element ha estat identificat amb un codi QR, de manera que els visitants només hauran d'apropar el seu telèfon mòbil al codi de barres bidimensional per obtenir-ne una informació ampliada.