Es feien passar per compradors de marihuana i, quan anaven al domicili, es dedicaven a comprovar on tenien les plantes i en quin estat de floració estaven per poder robar-les després. Així és com funcionava un grup criminal que els Mossos d´Esquadra han desmantellat. En alguna ocasió fins i tot anaven a la finca amb l´excusa de buscar feina o comprar un xai per veure com estava tot muntat.

Els delinqüents assaltaven les plantacions i, amb armes blanques, de foc i pals en mà, es dedicaven a fer els robatoris violents en habitatges on hi havia cultius d´aquesta droga. Els agents han pogut acreditar que van actuar almenys en set ocasions a Sant Joan de Mollet, Blanes, Parlavà, Girona, Llagostera i Platja d´Aro.

Aquest dimarts passat, agents de l´Àrea d´Investigació Criminal (AIC) de la Regió Policial de Girona van fer escorcolls simultanis, tres a Girona i dos a Salt, que van permetre arrestar dotze persones, després que ja s´hagués produït una primera detenció dies abans. També van comissar 80 plantes de marihuana, una caixa de munició del calibre 9 mm, una escopeta d´aire comprimit, unes manilles, un nunchaku, un matxet, un puny americà i una gran quantitat de roba amb la que feien els robatoris.

Presó per a sis detinguts

Després de declarar en seu judicial, el jutge va decretar presó per a sis dels detinguts i llibertat amb càrrecs per a la resta. Segons els Mossos, la investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. La investigació, encapçalada pel jutjat d´instrucció número 1 de Girona, es va iniciar el 23 d´abril quan els agents de l´AIC van tenir coneixement que s´havia produït un robatori violent en un habitatge de Sant Joan de Mollet.

Fins al mes de setembre els investigadors asseguren que el mateix grup criminal va fer sis robatoris més a Blanes, Parlavà, Girona, Llagostera i Platja d´Aro.

Aquest grup criminal, format per almenys tretze membres, tenia com a principal objectiu la sostracció de plantacions de marihuana, tant interiors com exteriors. El seu modus operandi consistia a localitzar una plantació de marihuana i intentar de fer les gestions necessàries per comprar-la. D´aquesta forma podien comprovar l´estat de floració de les plantes i determinar si era el moment òptim per anar-la a buscar. En algunes ocasions fins i tot s´apropaven a les finques amb l´excusa de buscar feina o comprar un xai. Després es dirigien a la plantació i, armats amb pals i armes blanques, perpetraven el robatori i s´emportaven les plantes amb violència i intimidació. Els investigadors, asseguren els Mossos en un comunicat, tenen acreditat que en tres dels robatoris els delinqüents van sostreure plantes de marihuana, mentre que en els quatre restants van robar diners.

A Parlavà, en canvi, tal i com relaten els afectats, no tenien cap tipus de plantació de marihuana. El 23 juliol els van assaltar uns homes que, equipats amb escopetes, una retallada, matxets, revòlver i pistola, els van encanonar per robar-los a l´interior de la casa. Se´ls van emportar televisors, telèfons mòbils, joies i diners en metàl·lic.

Encanonats davant el fill

A l´home i la dona de la casa els van encanonar i amenaçar amb un ganivet, tot això davant del seu fill menor d´edat. Va ser un assalt violent en tota regla.

En el darrer dels robatoris, que va produir-se el 14 de setembre a Llagostera, els agents van detenir un dels delinqüents quan fugia del lloc dels fets. Un cop els investigadors van tenir el grup plenament identificat, el dia 27 van dur a terme cinc entrades i escorcolls simultanis, tres a Girona -un d´ells al carrer Bonastruc ça Porta- i dos a Salt. Van arrestar dotze persones i van comissar droga, armes de foc i armes blanques. El cas es manté obert i segons la policia no es descarten més detencions.