Botiga al carrer de Girona «Compra & Somia» (1 d'octubre)

L'agrupació de comerciants Girona Centre organitza aquest dissabte la botiga al carrer de tot l'eix comercial, sota el nom Compra & Somia. En concret, es farà a Creu, Migdia i Pare Claret, Santa Clara, Hortes, Nou, Sant Francesc, Rambla, Argenteria, plaça del Vi i plaça Catalunya. Amb una participació de més de cent establiments, Compra & Somia està plenament consolidada. Anirà acompanyada d'activitats per a la mainada i de la participació d'empreses de diferents sectors (restauració, esport, alimentació ecològica, etc.) que s'hi han volgut afegir a la iniciativa com ara Vies Verdes, o l'organització tècnica de la Cursa del Carrer Nou, que obrirà excepcionalment les inscripcions presencials aquest dia.

Fira del Cistell de Salt (1 i 2 d'octubre)

La XIX Fira Internacional del Cistell de Salt se celebrarà aquest dissabte i diumenge al Barri Vell de Salt i tindrà el País Basc com a país convidat. La fira creix en qualitat d'expositors i s'ha millorat la gestió administrativa cap a una professionalització de l'esdeveniment. Els visitants també tindran l'oportunitat de gaudir de nou de la construcció d'una peça gegant, de gran complexitat, que aquest any fabricarà l'artista francès Philippe Chastenet.

6a Fira de la Botifarr de Perol de Garrigàs (2 d'octubre)

Garrigàs acull diumenge la sisena edició de la Fira de la Botifarra de Perol. L’ànima de la nostra Fira, la botifarra de perol, es podrà degustar de moltes maneres gràcies als Tastets del Perol, elaborats per diferents restaurants, acompa­nyats amb vins del celler Empordàlia. La demostració del procés d’elaboració a càrrec del carnisser local Can Ruart, tallers i jocs per al s més petits, el concurs de llançament de garrí, la pesada del xai i un concurs d'Instagram completen el programa d'actes.

Fira d'editorials independents Liberisliber de Besalú (1 i 2 d'octubre)

Amb la voluntat d’incrementar el caràcter de festival literari, sense perdre l’originari de fira, els promotors de Liberisliber de Besalú han gestat, per la nova edició, dos nous premis i han potenciat el vessant més educatiu de la proposta, així com els espais de reflexió d’aquesta festa de les lletres que cada any atrau més públic i editorials independents. Així, aquest cap de setmana es donaran cita fins a quaranta-vuit segells, quatre més que l’any passat, arribats principalment de Catalunya, però també de les Balears, Aragó, País Valencià i Madrid.

Festa de l'Anxova i Ruta de la Tapa de l'Escala (fins al 2 d'octubre)

El periodista, escriptor i ­guionista Jair Domínguez serà l’encarregat de fer el pregó de la Festa de l’Anxova, que el proper 2 d’octubre arriba a la 26a edició. El cuiner Marc Ribas, que condueix el programa Cuines, de TV3, rebrà l’Anxova d’Or per la seva difusió del producte. Paral·lelament, divendres passat es va posar en marxa la Ruta de la Tapa de l’Anxova, que enguany arriba a 43 establiments.

Fira de l'Oli de Ventalló (2 d'octubre)

Després d’un quart de segle, l’Ajuntament de Ventalló ha decidit sacsejar la Fira de l’Oli, que tindrà lloc el diumenge. “Perquè la fira lluís més, hi havíem d’introduir activitats per omplir més els carrers”, explica la regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Ventalló, Remei Costa. Les novetats d’enguany seran les diverses performances que faran pels carrers diversos artistes d’arreu del món. Prop d’un centenar de parades d’artesania ocuparan carrers i places del nucli antic de Ventalló des de les deu del matí fins al vespre d’aquest diumenge, esperant que el bon temps ompli de visitants el poble altempordanès. Les parades d’oli, situades a la plaça de la Font, seran menys que altres anys, tot i que, des de l’Ajuntament, es vol mantenir la qualitat del producte que dóna nom a la fira. Dos dels tres restaurants que té el municipi oferiran degustació de tapes als visitants de la fira com a complement culinari. Per exemple, hi haurà una tapa que portarà el nom de Ventalló.

Fira Europea del Formatge de Ripoll (1 i 2 d'octubre)

La plaça de la Lira de Ripoll acull el cap de setmana de l'1 i el 2 d'octubre la segona edició de la Fira Europea del Formatge. La fira reunirà 12 parades de productors de formatge i punts de venda de productes afins, com ara vins i cerveses. Tallers, tastos maridats, visites guiades, diversos actes complementàries i un menú específic en una desena de restaurants completen l'agena d'activitats de la fira. La mostra obrirà dissabte a les 10.30h amb la degustació i venda de formatges dels Ripollès (Mas el Lladré, Formatgeria Roura Soler, Formatgeria Muuu Beee, Formatgeria Palou i Formatges del Pujol Orra) i també europeus (DO Idiazabal, DO Maó-Menorca, DO Torta del Casar, DO Cabrales i Peñamellera Alta i DO Beira Baixa), el celler El Trobat (DO Empordà) i les cerveses artesanes del Ripollès, Minera. Durant tot el cap de setmana els assistents a la Fira podran conèixer, degustar i comprar formatges, així com aprendre una mica més sobre el mon formatger. Els més petits a través dels tallers infantils d’elaboració de mató, de la mà de Paula Fonollà, formatgera, que tindran lloc el diumenge a les 12h. Els més grans podran gaudir del tast guiat de formatges i maridat amb vins a càrrec del gastrònom Isaac Gelabert,(inclou audiovisual) el dissabte a les 19h. Tant el taller infantil com el tast maridat es realitzaran a la Sala Marià Font (plaça de la Lira) i cal fer inscripció prèvia (places limitades).