L'actual president de l'Audiència Provincial de Girona, Fernando Lacaba, acaba de fer història en convertir-se en el segon magistrat d'Espanya que aconsegueix un quart mandat quinquenal consecutiu -l'únic precedent és l'actual president de l'Audiència Provincial d'Osca-. El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) li va renovar ahir la confiança amb 11 dels 21 vots emesos.

Lacaba, membre de l'Associació Professional de la Magistratura (APM) es disputava el càrrec amb el president de la secció quarta de l'Audiència Provincial i membre de Jutges per la Democràcia (JpD), Adolfo Garcia Morales i l'exdegà dels jutges gironins, titular del Jutjat Mercantil de Girona i membre de l'associació Francisco de Vitoria, Hugo Novales.

El quart mandat porta aparellada la seva permanència a la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de la qual és membre nat pel càrrec que ostenta i també seguirà a la comissió permanent d'aquesta -a la que va accedir per elecció.

La renovació comporta trencar el tabú de l'excepcionalitat del quart mandat que Lacaba atribueix a l'«experiència professional i el coneixement de la província i el territori» que té, aspecte que ja va poder comprovar el CGPJ quan el magistrat va postular-se a la presidència del TSJC el novembre de 2015.

Aquest serà un mandat de continuïtat en el qual Lacaba apostarà per «tancar el cercle» iniciat l'any 2001, quan va accedir a la presidència de l'estament gironí. Així ho va posar de manifest durant la seva candidatura i així ho va remarcar ahir en especificar els objectius pendents -vegin requadre- al temps que assegurava la seva intenció de seguir prestant batalla per aconseguir un Jutjat de Vigilància Penitenciària a la província i «pujar el complement per destí» als jutges que s'instal·lin aquí. Aquesta darrera és l'única possibilitat que veu per evitar la fuga de magistrats cap a altres destinacions que provoca situacions estrambòtiques com la viscuda l'any 2015 al Jutjat de Puigcerdà, pel qual van passar vuit jutges diferents.

A diferència d'anteriors eleccions, la situació política actual pot acabar afectant directament a les institucions judicials en portar a l'escena pública debats jurídics impensables abans de gestar-se el procés català. Tanmateix, Lacaba indica que la postura de qualsevol jutge és la de ser un «servidor de la llei, ens paguen fer-la complir».

Es tracta de seguir el mateix criteri aplicat «en qualsevol altra qüestió que quedi al marge de la llei» i això no evita que la seva posició en assumptes relacionats amb el procés sigui «ferma», en el sentit que «nosaltres ens debem a la llei» i que qualsevol canvi en la llei «no ens correspon als jutges».

El president de l'Audiència va ingressar a la carrera judicial al gener del 1983. Els seus primers destins van ser el jutjat de districte 2 de Granollers i el de districte 22 de Barcelona. L'any 1985 va fer-se càrrec del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Vic i del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 2 de l'Hospitalet de Llobregat.

A Girona va arribar l'abril del 1998 per fer-se càrrec del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 3 de la ciutat. Va compaginar el càrrec amb el deganat dels jutjats i la presidència del Tribunal Tutelar de Menors de Girona. El 1990 va ascendir a l'Audiència de Girona, on va presidir la Secció Segona a partir de 1995 i va acabar de president de l'estament judicial el febrer de 2001.