L´alcalde d´Olot, Josep Maria Corominas, va donar compte en el darrer ple de la segona sentència desfavorable a l´execució del Pla de Millora Urbana de can Vera. Es tracta d´una fàbrica tèxtil tancada fa una dècada i situada al carrer Font de la Salut, al barri de Sant Cristòfor i Masbernat. Corominas va exposar que «ens demanen un estudi d´impacte ambiental». Va valorar que el litigi per la transformació del sector de can Vera en una zona residencial i comercial és poc costós per a l´Ajuntament. L´alcalde va valorar: «El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ens condemna a unes costes de 500 €».

Corominas va indicar que en el litigi l´Ajuntament ha tingui un veredicte favorable i 2 de desfavorables, un d´ells el fet públic al ple. L´altra sentència contrària als interessos del consistori olotí va ser feta pública al ple de l´1 de novembre del 2015. Llavors el TSJC va reclamar un estudi d´impacte ambiental.

Aquell veredicte va obligar l´Ajuntament a tornar a presentar un nou expedient que tampoc ha estat aprovat. En tot cas l´alcalde va indicar que l´Ajuntament tornarà a tramitar un altre expedient que confien que sí passarà el sedàs del TSJC.

El contenciós alenteix el Pla de Millora Urbana de can Vera, aprovat fa uns 5 anys per l´Ajuntament. El Pla disposa del vistiplau de la Comissió d´Urbanisme de Girona i preveu que els 9.700 metres quadrats que composen la finca industrial de can Vera, distribuïts a l´entorn de la fàbrica tèxtil, passin a tenir usos residencials i locals comercials. El canvi marcaria una continuïtat amb la utilitat residencial i comercial del nucli antic d´Olot, del qual la zona només està separada pel pont Nou i el carrer Onze de setembre.

Al 2011, l´Ajuntament va considerar l´ordenació urbanística del sector com un projecte a llarg termini i de molt difícil aplicació per causa de la situació econòmica i la congelació de les obres urbanes d´una certa magnitud.

L´alcalde d´Olot va indicar que l´Ajuntament d´Olot espera un ajut molt important de fons europeus per invertir-lo en el Firal i el Nucli Antic. «Estem molt esperançats que ens donin un cop de mà», va dir l´alcalde. Va explicar que l´ajut està lligat a un gran projecte que va unit al Pla d´Intervenció d´Accions de Millora del Barri de Sant Miquel. La idea, segons Corominas, és lligar una acció global de millora que vagi del barri de Sant Miquel fins al Firal. Dins aquest trajecte, Corominas va indicar que el gran repte és la plaça del Carme, amb l´Escola Superior d´Art i Disseny d´Olot.

Respecte al Firal, el termini de presentació de projectes per a la reforma es va acabar el 15 de setembre i el dia 16 es va reunir el jurat per començar a veure tots els projectes per tal d´escollir els 10 finalistes, dels quals els 3 primers passaran a la fase final.

Els finalistes hauran de fer una presentació amb imatges del seu projecte i a partir d´aquí començarà la votació ciutadana. Serà la primera vegada a la història d´Olot que els ciutadans podran donar l´opinió directa sobre un projecte urbanístic.

La valoració veïnal suposarà el 45% del percentatge de la valoració. Un altre 45% serà valorat per una taula de representants polítics i tècnics i el 10% final queda per l´Ajuntament.

Al ple, l´alcalde va recordar que fora dels límits del Nucli Antic han acabat la plaça mercat, les botigues dels baixos de l´Hospital i l´oficina de turisme.

Segons va explicar, han estat unes actuacions transcendentals per al nucli antic, el qual ha recuperat la capacitat d´atracció que va perdre quan van traslladar l´Hospital d´Olot a la zona del Pla de Baix, a la perifèria.