El territori s'ha rebel·lat contra el Pla de Sequera que proposa l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Un ampli ventall d'administracions i entitats, com els 61 municipis del Consorci del Ter, l'Ajuntament de Girona o la Junta Central d'Usuaris del Baix Ter van alçar les seves crítiques contra algunes de les mesures del projecte que prepara el Govern per prevenir possibles episodis de sequera extrema.

En aquest sentit, els afectats van presentar ahir al·legacions per oposar-se que el riu Ter (especialment al Llobregat, per abastir l'àrea metropolitana) i per alertar que el gran dels rius gironins "no dóna més de si".

El gerent del consorci, Ponç Feliu, recorda que de mitjana el 70% de l'aigua del Ter se'n va cap a Barcelona. Això, segons va lamentar, està posant en risc els ecosistemes del riu, que es troben amenaçats. Entre d'altres, el pla de l'ACA preveu reduir fins a 0,5 metres cúbics per segon el cabal del Ter en casos de sequera extrema. "Són uns valors irrisoris que deixarien el riu sec en els seus trams baixos", va alertar Feliu.

Des del territori creuen que aquest pla "aprofundeix en la ferida" d'un riu que alerten que ja està malmès. Segons Feliu, l'elevat transvasament d'aigua cap a Barcelona afecta negativament el riu perquè no hi ha aigua suficient per mantenir els ecosistemes i les espècies en bones condicions.

Les altres conques

"El cabal del riu és insuficient, l'aigua ha millorat en qualitat però no en quantitat i això provoca un greuge important a les espècies autòctones i amenaça els hàbitats fluvials, que van en regressió per falta d'aigua", reflexiona el gerent del consorci.

Segons Feliu, el problema principal és que el pla de sequera s'aborda tenint en compte només les conques del Ter i del Llobregat. Tant des del Consorci com des de l'Ajuntament de Girona van agrair al Govern que es plantegi tirar endavant un pla com aquest, fins ara inexistent. Tanmateix, a les al·legacions demanen al Govern que, per pal·liar la sequera, tingui en compte altres conques del país, augmenti l'aigua procedent de les dessaladores i també aposti per l'estalvi d'aigua i la reutilització.

El gerent del Consorci del Ter va criticar que algunes de les propostes del Pla de sequera "hipotequen els valors del riu" en cas de sequera. I en va posar un exemple.

A banda de subratllar que la mesura de deixar el riu a 0,5 metres cúbics per segon és "molt dolenta per a les espècies i per als valors mediambientals del riu", Feliu també va recordar que el Ter està regit per una llei de 1959 que estableix com i de quina manera es pot enviar aigua a d'altres conques. Segons Feliu, aquesta llei s'ha d'actualitzar perquè se n'ha "pervertit" el contingut.

Buscar "altres equilibris"

Per la seva banda, l'Ajuntament de Girona (que també està dins el consorci) va registrar ahir les seves pròpies al·legacions. Segons l'alcaldessa, Marta Madrenas, com a capital de la demarcació volen "liderar la lluita" en favor del riu. Per una banda, va celebrar que el Govern tingui la "valentia" d'afrontar la creació d'un pla per a casos de sequera.

"És bo debatre ara que no tenim cap perill imminent i que podem parlar tranquil·lament del que cal fer en cas de sequera", va reflexionar. Ara bé, recorda que els gironins ja són "solidaris" amb Barcelona i que en cap cas es tracta d'oposar-se a donar aigua a la conca del Llobregat per a necessitats de consum humà.

Tanmateix, fa una crida al Govern a buscar "altres equilibris" per tal que no tota l'aigua que necessita Barcelona procedeixi del Ter, tal com passa actualment. "El primer de tot és assegurar l'aigua de boca, tots en som conscients i som solidaris, però sota cap concepte podem permetre que la sostenibilitat del nostre riu es vegi ni mínimament qüestionada", va subratllar.

La setmana passada, també va presentar al·legacions a aquest pla la Junta Central d'Usuaris d'Aigua del Baix Ter. Precisament, aquesta agrupació considera que la llei franquista del 1959 "prioritza les necessitats de la pròpia conca del riu Ter i només permet transvasar aigua quan hi hagi excedents".

"Així que, si es declarés una situació de sequera a la conca del Ter, aspecte que regula l'esmentat pla, les necessitats del territori gironí haurien d'ésser prioritàries davant les necessitats d'altres zones del país", va constatar.

"Permanent restricció"

Els usuaris consideren a més que el pla no proposa cap solució per minimitzar el dèficit que el Pla de Gestió de Conca Fluvial de Catalunya 2015-2021 estima a Conques Internes de Catalunya en 60 hectòmetres cúbics l'any, fet que "condemna a viure aquests territoris en un permanent estadi d'alerta i restricció".

I segueixen afirmant que "l' incompliment flagrant de la llei que va possibilitar el transvasament d'aigua del riu Ter cap a altres conques hidrogràfiques, evidencia un model esgotat de gestió de l'aigua a Catalunya", i que la confecció d'un nou acord territorial ha de passar, necessàriament, "pel reconeixement i el desgreuge de la situació que pateix el riu Ter i el seu territori".