La trencadissa que els socialistes han viscut aquest cap de setmana portarà cua. "En funció de com evolucionin els propers dies, s'haurà de veure quin és el vincle del PSC amb el PSOE", va avançar ahir el primer secretari de la federació de Girona dels socialistes, Juli Fernández. "No compartim la manera com s'ha fet la destitució de Pedro Sánchez", va remarcar Fernández. De fet, les decisions que van protagonitzar el comitè federal de dissabte no han agradat als socialistes gironins, que marquen distàncies. Una de les cares visibles del partit que de seguida es va allunyar dels acords va ser la primera secretària de l'agrupació de Girona del PSC, Sílvia Paneque, que va presentar la seva dimissió del comitè el mateix dissabte.

"Vaig utilitzar la meva veu de la manera més clara", va valorar ahir Paneque, l'única representant del PSC de les comarques gironines al comitè federal. "Les formes com es van adoptar les decisions són prou greus i equivocades com per presentar la dimissió", va argumentar Paneque, que va subratllar que no va ser una reflexió a cop calent. Pel que fa al posicionament dels socialistes en una sessió per investir president Mariano Rajoy o un altre candidat del PP, el diputat del PSC al Congrés per Girona, Marc Lamuà, es va mostrar ahir taxatiu: "Jo votaré que no. Un ha de ser coherent". "Suposi el que suposi", va afegir Lamuà, que no va descartar la possibilitat que hagi de trencar la seva disciplina de vot si, al final, el PSOE opta per l'abstenció o per donar suport a la investidura d'un candidat del PP.

Aquesta posició de fermesa que manté Lamuà és compartida tant per Fernández com per Paneque. "Si la gestora [que ara mateix dirigeix el PSOE] anuncia un canvi de vot, cal consultar la militància del PSC", va opinar Fernández, que va considerar que -amb tota probabilitat- el resultat seria contrari a un president del PP. Paneque va definir aquest no com a "no capritxós". "A mi m'agradaria que em diguessin per què hauria de ser que sí", va qüestionar. Per tant, els socialistes gironins fan pinya contra el PP, com també és el cas del diputat del PSC al Parlament per Girona, Rafel Bruguera, que va destacar ahir que la posició és "unànime o molt majoritària". "El partit no pot, ni per acció ni per omissió, propiciar un govern de Rajoy o del PP", va valorar Bruguera.

El vincle en el futur

Els enrenous dels últims dies han provocat que un dels debats que es torna a plantejar sigui quina ha de ser la relació del PSC amb el PSOE en el futur. "El grup propi és un element a debatre. No ha d'espantar ningú", va afirmar Paneque, que va recuperar la idea amb l'objectiu de defensar els interessos catalans. "El deure que tenim és expressar millor la nostra opinió", va assegurar. De fet, va posar de manifest que el PSC es troba en un moment precongressual i va apuntar que és un dels debats que caldria fer. També Fernández va assegurar que s'hauria de millorar la coordinació entre el PSC i el PSOE perquè "els temes catalans tinguin més presència". "Tinc la sensació que alguns quadres del PSOE no entenen en realitat què està passant entre Catalunya i Espanya", va sentenciar Fernández.

Així mateix, Lamuà va explicar que el grup propi al Congrés és un dels debats que està sobre la taula. "Defenso clarament la veu pròpia", va apuntar Bruguera, que fa uns anys havia estat senador amb grup propi. Tot i això, va afegir: "La capacitat d'influència del PSC formant part del grup parlamentari del PSOE ha estat important. Potser no del 100%, però important". També Bruguera va recordar que actualment el PSC no podria tenir grup propi al Congrés per falta de vots i diputats, segons estableix el reglament de la cambra.